Bob Geldof zatvara “Nišvil”

Agencije
Bob Geldof zatvara “Nišvil”

Najpoznatiji svjetski humanitarac, irski muzičar ser Bob Geldof, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg festivala “Nišvil” 11. avgusta u Nišu.

Iako je ostvario impresivnu muzičku karijeru i kao član sastava “Bumtaun rets”, ali i kao solista, Robert Frederik Zenon Geldof ostaće još dugo upamćen kao umjetnik koji je u planetarnim razmjerama učinio najviše za promociju ljudskih prava, skrenuo ogromnu pažnju na milione ugroženih u raznim dijelovima svijeta i kao pojedinac uspio da obezbijedi i konkretnu pomoć - možda i veću od mnogih međunarodnih institucija i organizacija kojima je humanitarni rad glavna aktivnost.

Jedan od najznačajnijih humanitarnih muzičkih događaja koje je Geldof organizovao je i “Lajv ejd” koncert, održan 13. jula 1985. godine na stadionu “Vembli” u Londonu, sa 72.000 posjetilaca, i stadionu “Džon F. Kenedi” u Pensilvaniji, na kojem se okupilo 100.000 ljudi.

Istog dana slični koncerti održani su u još nekoliko zemalja (Sovjetski Savez, Kanada, Japan, Austrija, Australija, Zapadna Njemačka i Jugoslavija).

Bio je to jedan od najgledanijih TV prenosa svih vremena - procjene su da je šesnaestočasovni program, u kojem su učestvovali skoro svi najznačajniji pop i rok izvođači, gledalo skoro dvije milijarde gledalaca u 150 zemalja.

Zarada od ovog projekta, koja je u cijelosti otišla za pomoć gladnima u Africi, iznosila je preko 150 miliona funti.

Popularna pjevačica Rita Ora upoznala je princa Harija i time se pohvalila na svom “Instagramu”.

Vojvoda od Saseksa posjetio je humanitarni koncert za oboljele od HIV-a u Južnoj Africi, a na koncertu je pjevala popularna pjevačica, koju je princ oduševio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana