Bankrotirao proizvođač gitara Gibson

Srna
Bankrotirao proizvođač gitara Gibson

Vašington - Američka kompanija "Gibson", čije su električne gitare svirali Elvis Prisli, Kit Ričards i Džimi Pejdž, proglasila je bankrot zbog duga od 500 miliona dolara.

Kreditori će sada preuzeti kontrolu nad kompanijom čije je sjedište u Nešvilu, a koja je osnovana 1902. godine.


"Filipsovo" odjeljenje za kućne audio uređaje preuzelo je posustalu firmu prije četiri godine za 135 miliona dolara. "Gibson" će se sada izaći iz tog posla i fokusirati se na muzičke instrumente.

Direktor "Gibsona" Henri Juskijevič rekao je da će kompanija, u skladu sa američkim zakonom, proglašavanjem bankrota osigurati "dugoročnu stabilnost i finansijsko zdravlje".

Prema novim mjerama, "Gibson" će ugasiti svoje ogranke za proizvodnju audio uređaja, poput slušalica, zvučnika i gramofona marki "KRK", "Kervin Vega" i "Stenton".

Kompanija proizvodi električne gitare u Nešvilu i Memfisu, a akustične gitare u Bozemanu, u državi Montana.

"Gibson" prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, a u 12 mjeseci do januara 2018. godine povećao je prodaju ovih instrumenata za deset odsto, na vrijednost od 122 miliona dolara.

Kompanija planira da izađe iz bankrota 24. septembra, do kada će imati zakonsku zaštitu od potraživanja kreditora. Oni će u međuvremenu dobiti udio u kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana