Antić TBF: Svakom nastupu pristupamo sa jednakim entuzijazmom

Svjetlana Đuričić
Antić TBF: Svakom nastupu pristupamo sa jednakim entuzijazmom

Neke lekcije čovječanstvo još nije naučilo i zato mu treba dodatna nastava. Zato je važan ovaj festival koji obilježava Međunarodni dan pobjede nad fašizmom. Svakom nastupu pristupamo sa jednakim entuzijazmom. Nadamo da će banjalučka publika biti zadovoljna i ovaj put.

Rekao je to Saša Antić iz splitske grupe TBF ("The Beat Fleet "), povodom nastupa na velikom muzičkom događaju "Živjeti slobodno" 8. maja na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Publici će se isto veče predstaviti zagrebačka grupa "Džinksi" i beogradski bend S.A.R.S. Petu godinu zaredom UG "Sloboda" organizuje događaj "Živjeti slobodno" kojim se obilježava 9. maj - Međunarodni dan pobjede nad fašizmom. Cilj događaja je da kod omladine na ovim prostorima razvije svijest te vrijednost za poštovanje i njegovanje tradicije antifašizma. Posljednjih godina okuplja se veliki broj mladih koji imaju priliku da učestvuju u bogatom kulturno-obrazovnom programu, koji obuhvata muzičke koncerte, predstave, promocije, te interesantne panel diskusije.

* GLAS SRPSKE: Nastupićete na festivalu "Živjeti slobodno" u Banjaluci koji obilježava Dan pobjede nad fašizmom? Koliko mislite da su ovakvi festivali važni, i šta spremate za banjalučku publiku?
ANTIĆ:
Neke lekcije čovječanstvo očito još nije naučilo i zato mu treba dodatna nastava. Iz tog razloga je važan ovaj festival koji obilježava Međunarodni dan pobjede nad fašizmom. Svakom nastupu pristupamo sa jednakim entuzijazmom, tako da se nadamo da će banjalučka publika biti zadovoljna i ovaj put. Biće veselo.
* GLAS SRPSKE: Kroz svoju karijeru uspjeli ste kombinovati različite stilove i pravce. Kako i nakon toliko vremena uspijete naći osvježenja u muzičkom smislu i stvarati nove aranžmane starih pjesama a da vam ne bude dosadno svirati?
ANTIĆ:
Slušamo puno muzike, nove i stare, imamo puno nastupa tako da je sve to dio procesa. Još se dobro zabavljamo.
* GLAS SRPSKE: Koliko danas muzička industrija guši one esencijalne kvalitete samog muzičkog stvaralaštva?
ANTIĆ:
Pa, mislim da je to uvijek bilo tako, industrija nikad ne ide u neistražena područja, prati se srednja struja i ne želi se nikoga uvrijediti. Ali, tu je internet.
* GLAS SRPSKE: Da li više volite festivalsku svirku ili samostalnu?
ANTIĆ:
I jedna i druga imaju svoje draži. Lično, kad idem gledati nekog mog favorita isključivo tražim samostalne svirke. Festivali me podsjećaju na šoping centre.
* GLAS SRPSKE: Da li ljudi generalno izvuku pouku iz pjesama koju im pokušate poslati, ili je dožive na totalno pogrešan, površan način?
ANTIĆ:
Kako kad, ali nema tu neke pouke. Mislim da je odlika umjetničkog djela da ga svako doživi na neki svoj način. Imaju ključni značaj jer je borba za osnovna ljudska prava i slobode stalna i neminovna, i neminovni filozofski zaključak je da niko nije slobodan dok god u društvu postoje oni kojima se sloboda uskraćuje. Problem je što se pojam slobode oduvijek relativizuje pa se tako danas konzervativne snage osjećaju ugroženo i takođe se bore za svoje slobode. Nebitno im je što pri tom oduzimaju slobodu drugima i različitima proglašavajući ih bolesnim i neprirodnim, odnosno društveno beskorisnim. Čovjek se svodi na biološku činjenicu i tu dolazimo do fašizma. Niko nema pravo proglašavati drugoga bolesnim i društveno beskorisnim, a te ideje se pomalo uvlače danas i u korporativnu projekciju svijeta i društva pa se nečije egzistencijalno stanje shvata isključivo kao posljedica njegove tržišne sposobnosti ili nesposobnosti. Laž je u tezi da živimo u društvu istih šansi. Iza svega je, naravno kao i uvijek, korporativni interes u kolu sa politikom i crkvom, novac, moć i manipulisanje strahom i seksualnosti.

"Letu štuke"

Zbog loših vremenskih uslova, odgođen je koncert benda "Letu štuke" koji je 4. maja trebalo da bude održan u prijedorskoj Ljetnoj bašti. UG "Sloboda" i Omladinski savjet Prijedor obavijestiće na vrijeme javnost o novom terminu održavanja koncerta povodom obilježavanja Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom. Svi koji žele da vrate kupljene ulaznice to mogu da učine na prodajnim mjestima na kojima su ih kupili - kafe bar "Intermezzo" i kafe "Tamaris" u Prijedoru. Kupljene ulaznice će važiti i za novi termin nastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana