Albumi koji slave 20. rođendan

Priredio: Boris Đurić
Albumi koji slave 20. rođendan

Bilo je dosta muzičkih projekata 1998. godine, od kojih su neki bili dobri, a neki su sasvim iznevjerili očekivanja. Među dobrim su albumi Lorin Hil, "Autkasta", Madone, Džej Zija, i "Destiniz Čajld", koji su zaslužili platinaste tiraže.

Bila je to naročito impresivna godina za ar-end-bi (R&B, Rhdžthm and Blues), rep i hip hop. Neki su bili u eksperimentalnoj fazi, kao "Masiv Atek", dok je tada malo poznata grupa "Destiniz Čajld" objavila debi album, i vinula se u zvjezdane visine. Neki nikada nisu prevazišli modu tog doba, kao što je Kris Martin iz benda "Koldplej", koji još insistira na nošenju košulja kratkih rukava.

Jedan od najboljih albuma iz 1998. godine je "Pogrešno obrazovanje" bivše pjevačice benda "Fjudžiz". Jedna od najvećih hip hop ploča svih vremena je debitovala 26. avgusta 1998. i njena autorka Lorin Hil je odmah podigla ljestvicu za čitav žanr epohalnim promjenama, te time privukla publiku koja nije iz hip hop svijeta. Ovo je najviše uspjela zahvaljujući kombinovanju soula, regea i ar-end-bija, kao i angažovanjem drugih muzičara kao što su Meri Dži Blidž i Di Anđelo. U prvoj sedmici nakon izdavanja album je prodat u više od 420.000 primjeraka i proveo je čak 81 sedmicu na listi "Bilbord 200". Hil je za njega dobila pet "Gremi" nagrada i danas se smatra jednim od najboljih albuma svih vremena.

Sedmi Madonin album "Zrak svjetlosti" je objavljen nakon rođenja njenog prvog djeteta. Neki su se bojali da će ta činjenica na neki način negativno uticati na tadašnju muziku. Ali, to se naravno nije desilo i "Zrak svjetlosti" je postao najbolje prodavani album u Madoninoj karijeri, i tako još jednom potvrdio njeno majstorstvo u stvaranju odlične pop muzike.

Izuzetan je bio i album "Očekivao sam te" Robi Vilijamsa. Drugi Robijev solo album se pojavio zajedno sa njegovim singlom broj jedan "Milenijum" i takođe je ponudio prave dragulje - "Jak", "Bez žaljenja" i "Ona je ta". Ovo je album na kojem je Vilijams sebe predstavio kao veselog, ali i zrelog autora, pokazujući tako ozbiljnost pjevača koji još zna uživati u nestašnom ponašanju.

Često označavan kao najbolji album "Masiv Ateka", "Mezanin" je najavio povratak benda koji je predugo bio ignorisan od strane rastuće trip-hop scene.  Treća ploča Džej Zija "Opus 2...Teški život"  je bila puna klasika i omogućila mu je da postane prvi hardkor reper sa broj jedan hitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana