Албуми који славе 20. рођендан

Приредио: Борис Ђурић
Албуми који славе 20. рођендан

Било је доста музичких пројеката 1998. године, од којих су неки били добри, а неки су сасвим изневјерили очекивања. Међу добрим су албуми Лорин Хил, "Ауткаста", Мадоне, Џеј Зија, и "Дестиниз Чајлд", који су заслужили платинасте тираже.

Била је то нарочито импресивна година за ар-енд-би (Р&Б, Рхџтхм анд Блуес), реп и хип хоп. Неки су били у експерименталној фази, као "Масив Атек", док је тада мало позната група "Дестиниз Чајлд" објавила деби албум, и винула се у звјездане висине. Неки никада нису превазишли моду тог доба, као што је Крис Мартин из бенда "Колдплеј", који још инсистира на ношењу кошуља кратких рукава.

Један од најбољих албума из 1998. године је "Погрешно образовање" бивше пјевачице бенда "Фјуџиз". Једна од највећих хип хоп плоча свих времена је дебитовала 26. августа 1998. и њена ауторка Лорин Хил је одмах подигла љествицу за читав жанр епохалним промјенама, те тиме привукла публику која није из хип хоп свијета. Ово је највише успјела захваљујући комбиновању соула, регеа и ар-енд-бија, као и ангажовањем других музичара као што су Мери Џи Блиџ и Ди Анђело. У првој седмици након издавања албум је продат у више од 420.000 примјерака и провео је чак 81 седмицу на листи "Билборд 200". Хил је за њега добила пет "Греми" награда и данас се сматра једним од најбољих албума свих времена.

Седми Мадонин албум "Зрак свјетлости" је објављен након рођења њеног првог дјетета. Неки су се бојали да ће та чињеница на неки начин негативно утицати на тадашњу музику. Али, то се наравно није десило и "Зрак свјетлости" је постао најбоље продавани албум у Мадониној каријери, и тако још једном потврдио њено мајсторство у стварању одличне поп музике.

Изузетан је био и албум "Очекивао сам те" Роби Вилијамса. Други Робијев соло албум се појавио заједно са његовим синглом број један "Миленијум" и такође је понудио праве драгуље - "Јак", "Без жаљења" и "Она је та". Ово је албум на којем је Вилијамс себе представио као веселог, али и зрелог аутора, показујући тако озбиљност пјевача који још зна уживати у несташном понашању.

Често означаван као најбољи албум "Масив Атека", "Мезанин" је најавио повратак бенда који је предуго био игнорисан од стране растуће трип-хоп сцене.  Трећа плоча Џеј Зија "Опус 2...Тешки живот"  је била пуна класика и омогућила му је да постане први хардкор репер са број један хитом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана