Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама

Танјуг
Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама

Туриста у Музеју заоставштине града Вермилиона у Канади успо је “из прве” да погоди комбинацију сефа који нико није успио да отвори још од друге половине 1970-их година.

Стефан Милс је запањио раднике музеја када је успио да откључа сеф погодивши на срећу комбинацију која је деценијама мучила експерте, преноси “ББЦ” на српском.

У музеју у провинцији Алберта претходно су више пута покушавали да откључају стари сеф - али без успјеха.

Музеј, који се налази у старој школској згради од цигала, садржи колекцију предмета из историје Вермилиона, градића са нешто више од 4.000 становника, а један од експоната је и сеф поријеклом из хотела Брансвик, који је у том граду отворен 1906. године.

Вјерује се да је сеф купљен 1907. године, а музеју је поклоњен почетком 1990-их када је хотел промијенио власништво и био реновиран.

Из музеја су претходно тражили помоћ стручњака како би открили шифру, покушавали различите комбинације, чак су ступили у контакт с бившим запосленима у хотелу.

Милс каже да је цијела породица “била заинтриграна” када им је показан сеф.

И други посјетиоци су се, баш као и породица Милс, играли са сефом и покушавали да га отворе, али безуспјешно.

“Рекао сам водичу да је то невјероватна временска капсула и да не знају ни шта је унутра”, рекао је Милс, који ради као варилац.

Како наводи “ББЦ”, он је примјетио да се бројеви крећу од 0 до 60, и одлучио да проба 20-40-60.

“Типична комбинација, три пута у смјеру казаљке на сату - 20 - два пута у супротном смјеру - 40 - једном у смјеру казаљке на сату - 60, пробао сам и отворио се”, испричао је Милс.

У сефу, нажалост, није било блага, већ стари налог за плаћање и блочић за уписивање наруџби из 1970-их година.

У блочић је уписан рачун за бургер од печурака који је коштао 1,5 канадских долара (0.99 евра) и кутију цигарета за један канадски долар.

“Ти предмети немају неку вриједност, али нас веома занимају. Дају нам идеју о томе какво је ово мјесто било 1977. и 1978. године”, рекао је водич Том Киблвајт.

Вјероватноћа да Милс тачно погоди комбинацију је мала, рекао је Џефри Розентал са Универзитета у Торонту и прецизирао да је, према његовој рачуници, шанса да се из првог покушаја погоди комбинација 1 према 216.000. Његова калкулација је узела у обзир да се бројеви на сефу крећу од 0 до 60.

Он ипак истиче да неке такве браве имају простора за маневрисање, а пошто је ова имала сигурносни систем од три броја, Розентал је израчунао да су шансе ипак један према 8.000, што је, ипак, “и даље мала вјероватноћа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана