Зашто у Београду најмање 96.674 даме немају партнера

Агенције
Зашто у Београду најмање 96.674 даме немају партнера

Мушкарци чешће мигрирају, млађи умиру, а жене се у већем броју досељавају

Демографи и аналитичари у шали кажу да је статистика као бикини, показује све, а ништа не открива. Иако се у просјеку сваке године роди 1,5 одсто дјечака више него дјевојчица, главни град Србије дебело кубури са мушкарцима. Ако бисмо кроз суве бројке посматрали престоницу, открили бисмо да у Београду има чак 96.674 жене више него мушкараца.

Према подацима Секретаријата за управу - Сектора за статистику, дама има 52,8 одсто, а припадника јачег пола "само" 47,2 процента. Према анализи ове референтне установе, а на основу репрезентативног истраживања из 2016. године, тренутно у Београду има 1.724.000 душа. Од тог броја 910.337 припадница љепшег пола и 813.663 мушкараца, пише блог Урбане стране.

У својим годшњацима и истраживањима они процијењују да се савском водом сваког јутра умије бар 1,8 милиона становника, јер има бар 75.000 оних који нису званично заведени.

Према ријечима демографа др Владимира Никитовића, ова диспропорција мушкараца и жена у пракси је лако објашњива.

На разлику броја мушкараца и жена утиче то што даме у просјеку дуже живе од мушкараца. Међутим, веома битан фактор су миграције. Мушкарци су ти који се чешће, у потрази за послом и бољим животом, одлуче да промјене мјесто пребивалишта. У већем броју случајева иду у иностранство – објашњава Никитовић за Урбане стране.

Према ријечима овог стручњака Института за друштвене науке, значајан фактор који утиче на диспропорцију мушкараца и жена јесте и то што младићи у већем броју умиру или насилно страдају у млађим годинама живота.

Просјечна старост житеља престонице је 41,2 године. Код дама крштеница је стара 42,6 година, док су мушкарци "млађи" - са 39,7 година у просјеку. По домаћинству имамо 2,7 чланова.

Статистика открива и поразне резултате, према којима главни град Србије у односу на живорођене и умрле, сваког мјесеца изгуби преко 600 становника. Од јануара до априла 2018. године у Београду је умрло тачно 8.429 грађана. У исто вријеме родило се 5.882 беба.

Ипак, за претходних десет година, вјештачком миграцијом из унутрашњости, број житеља главног града се повећао за преко 220.000 нових становника. Интересантно, чак 35 одсто више жена него мушкараца се досели у престоницу из унутрашњости Србије, БиХ, Црне Горе.

Криза се осјећа и у породици. Током 2016. године склопљено је 9.030 бракова. У исто вријеме, развео се 2.401 пар. Неудато или неожењено је 27 одсто популације главног града.

Умјесто 96.674 пунољетне даме без партнера, овај број је у стварности далеко већи. Јер нема свака жена и сваки мушкарац, по аутоматизму, свог партнера. Има и оних мушкараца који воле друге мушкарце, што је у већем броју него код дама које воле друге даме.

Све ове суве статистичке бројеве треба посматрати са резервом. Дјечаци и дјевојчице до 18 година нису ушли у ово истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана