Научници тврде: Пребољети раскид је исто као скинути се са дроге

B92
Научници тврде: Пребољети раскид је исто као скинути се са дроге

Они који неутешно пате због пропале љубави можда за то имају биолошки разлог. Ново истраживање мозга сугерише да је превладавање љубавног бола слично борби са зависношћу, пише Livescience. Студија је једна од првих која истражује мозак особа које су недавно доживјеле љубавни бродолом и имају проблема како с тиме да се помире.

Научници су утврдили да мушкарци и жене сломљеног срца, гледајући фотографије бивших партнера, активирају регије у мозгу повезане с наградом, зависношћу, контролом осјећања, осјећајем везаности и физичким болом и тугом.


Резултати можда разјашњавају зашто је неким људима тешко да преболе прекид и зашто се, у неким случајевима, људи понашају екстремно, уходе партнере, убију их, почине самоубиство. "Романтична љубав је зависност", каже ауторка студије Хелен Е. Фишер, биолошки антрополог са универзитета Рутгерс која се бави љубављу, преноси Недељник.

"То је снажна, дивна зависност када све иде добро, али престрашна зависност када ствари крену лоше." Научници спекулишу да одговор мозга на љубавно одбијање има еволуцијску основу. "Дијелови мозга одговорни за романтичну љубав настали су прије пуно милиона година да би се наши преци могли фокусирати да, са само једном особом у исто вријеме, почну процес размножавања", каже Фишерова.

"Кад је ваша љубав одбијена, изгубили сте највећу награду у животу, а то је партнер за стварање потомства." "Кад нас остави особа коју још волимо, систем мозга се активира на начин да нам покушава помоћи да вратимо вољену особу па се на њу фокусирамо, чезнемо за њом и покушавамо је опет придобити."

Сви учесници студије били су у вези просјечно двије године, а два мјесеца су прошла од прекида. На "Passionate Love Scale" мерен је интензитет њихових осјећања. Показало се да је гледање слике бивше љубави стимулисало регију мозга која је укључена у мотивацију и награду. Претходне студије су показале да је то регија активна код лудо заљубљених људи.

Има смисла, ако сте срећно или несрећно заљубљени, још сте заљубљени. Студија показује да се активирају и друге двије регије мозга које су повезане с интензивном зависношћу од кокаина и цигарета те је забиљежена појачана активност у регијама мозга одговорним за физички бол и тугу.

Научници су дошли и до неких добрих вијести у вези са онима који су одбачени, чини се да вријеме лијечи бол. Што је више времена прошло од прекида, било је све мање активности у регији мозга повезаној са везаношћу.

"Регије мозга укључене у регулацију емоција, доношење одлука и вредновање активирале су се када су учесници видјели особу која их је одбила. Ово сугерише да су остављени учили из прошлих романтичних искустава, вреднујући губитак и добитак те проналазили начине како да се носе са ситуацијом", каже Фишерова.

Оно што је студија још утврдила сугерише да разговор о проживљеном искуству, умјесто туговању у тишини, помаже и има терапеутски учинак. "За мозак је здраво о томе искуству причати умјесто се изгубити у очају и повлачити се у себе. О ситуацији треба размишљати активније и радити на томе како се с њом носити", савјетује Фишерова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана