Koliko često je dovoljno za zadovoljstvo?

Glas Srpske
Koliko često je dovoljno za zadovoljstvo?

Bez obzira koliko ste zadovoljni seksualnim životom, uvijek je zanimljivo znati kako je to kod drugih.

Da li vaši prijatelji imaju seks više i češće? Da li eksperimentišu? Teško je odrediti šta je normalno za intimni život, jer je koncept ovoga drugačiji za sve. Ovo je nešto o čemu treba razmišljati kada je riječ o redovnom seksu u dugim odnosima.

Zašto postoje pauze?

Mala djeca, naporan posao, stres, problemi sa zdravljem i spavanjem, uzimanje određenih liekova – sve ovo može uticati na libido. Ali to ne znači da se morate predati - i na kraju, uopšte, prestati sa seksualnim odnosima. Za duge odnose, redovan seks je koristan, i to je dokazano. Približavate se, osjećate ljubav, pružate jedno drugom zadovoljstvo.

Pored toga, seks je dobar za zdravlje. Smanjuje stres, poboljšava san, pruža mogućnost da razgovarate o vašim željama i fantazijama.

Koliko često treba imati intimne odnose?

Takvo pravilo ne postoji. Sve zavisi od potreba i libida oba partnera, od sposobnosti da tolerišu i pregovaraju. U mnogim slučajevima, kvalitet je važniji, a ne kvantitet. Svaki par ima svoju verziju zdravog seksualnog života, a samo vi možete sami odlučiti šta ćete raditi u vašem slučaju. Statistički podaci pokazuju da parovi starosti 26-55 godina imaju seks u prosjeku jednom nedjeljno. Zanimljivo je da oni koji to rade često nisu pokazali veći stepen sreće u istraživanju.

Ali statistika takođe nije univerzalno pravilo. Ako dobro komunicirate i slažete se koliko ćete često provesti vrijeme u krevetu, onda je sve dobro. Osim toga, seks nije samo vaginalna penetracija, već su važni svi intimni trenuci, uključujući dodir i poljupce.

Kada početi da brinete da seks nije dovoljan?

Ako ste vi ili vaš partner prestali da želite seks ili brinete o njemu, onda se nešto promjenilo u vezi. Naročito ako su mali dodiri nestali i ne sjećate se kada ste posljednji put poljubili. Za početak, vredi razgovarati. Ako razgovor nije od pomoći - možete ići na terapiju da biste razumjeli šta treba raditi. Zbog toga nema smisla pitati druge - sve je individualno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana