Да ли су вјерски празници право вријеме за секс?

Б92
Да ли су вјерски празници право вријеме за секс?

Новогодишњи и божићни празници одувијек су били вријеме радости и даривања, а ако је судити према научницима и вријеме за прављање беба.

Научници са Универзитета Индијане и португалског Института "Гулбенкиан де Сиенсиа" успјели су додатно да образложе широко прихваћено вјеровање да се сексуални живот људи одвија у циклусима који су повезани са биолошком промјенама, које су у вези са помјенама у природи (као што су нпр. промјене времена или сезонска доступност хране).


Њихова теорија, објављена у часопису "Scientific Reports", наводи да је повећање броја трудноћа у неком друштву одређено културним захтијевима средине.

Научници два универзитета су до овог закључка дошли увидом у "колективно несвијесено". Они су документовали Гугл претраге појмова у вези са сексом у 130 земаља, и то у десетогодишњем периоду од 2004. до 2014. године. Анализирали су и 10 одсто постова на Твитеру у периоду од 2010. до 2014. године.

Резултати су показали да је претрага именице "секс", као и других термина у вези са сексом, током великих празника много чешча и интензивнија, као и да то одговара порасту броја порођаја у периоду девет мјесеци касније.

Највећи пораст претрага у земљама са хришћанском већином становништва догађа се у вријеме око Божића, док се у муслиманском земљама то дешава у периоду Рамазанског бајрама. То је посебно интересантно, будући да је Рамазански бајрам "клизни" празник који сваке године мијења датум, али су истраживачи, без обзира на то, забиљежили скок, што је показатељ дефинитивне повезаности овога феномена са обичајима различитих култура.

Један од аутора студије, професор Универзитета Индијане Луис Роха је у коментару истраживања написао:

"Узели смо у обзир да ја за Божић и Рамазански бајрам карактеристично одређено колективно расположење, које је у вези са порастом плодности. Вјероватно да људи осјећају већу мотивацију за увећањем своје породице током празника, будући да је тада изражен нагласак на љубави и даривнају дјеце. Могуће је да све то доводи људе до срећног породичног расположења, пуног љубави."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана