Brada loše utiče na zdravlje muškaraca?

B92
Brada loše utiče na zdravlje muškaraca?

U nekoliko evropskih bolnica naučnici su analizirali uzorke kože i pljuvačke 18 bradatih muškaraca, starosti od 18 do 76 godina, kao i uzorke krzna i pljuvačke 30 pasa - od šnaucera do njemačkog ovčara.

Otkrili su znatno veće količine bakterija u uzorcima iz muških brada u poređenju sa krznom pasa.

Testiranjem je ustanovljeno da je u bradama svih muškaraca otkriven visok procenat mikroba, a jednako visok procenat pronađen je kod 23 od 30 pasa uključenih u istraživanje.

Kod čak sedam muškaraca pronađeni su mikrobi koji su predstavljali prijetnju ljudskom zdravlju. Radilo se o Enterococcus faecaliusu, crevnoj bakteriji koja najčešće uzrokuje infekcije mokraćnog sistema kod ljudi i u nekoliko slučajeva Staphylococcus aureausa, bakterije koja se najčešće nalazi na koži, ali može prouzrokovati ozbiljne infekcije ako uđe u krvotok.

S obzirom na to da su MRI skeneri preskupi za većinu veterinarskih ambulanti, testiranja su sprovedena na Odjeljenju za radiologiju jedne evropske bolnice, koja svake godine obavi oko 8.000 magnetskih rezonanci ljudi.

Namjera istraživanja nije bila da natjera muškarce da se briju, već da upozori uprave bolnica na to da pacijenti ostavljaju daleko više potencijalno zaraznih bakterija na raznim bolničkim površinama, kao i da njihova sterilizacija i dezinfekcija nisu dovoljne da bi se riješio ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana