Princ Hari i Megan Markl čekaju prvo dijete

Glas Srpske
Princ Hari i Megan Markl čekaju prvo dijete

Grofica od Saseksa Megan Markl potvrdila je da je trudna po dolasku u Australiju sa mužem princem Harijem.

Kraljevski bračni par stigao je u Sidnej na početku 16-dnevne turneje po zemljama Pacifika, prvog velikog inostranog putovanja od vjenčanja u maju.

Pored Australije britanski par će posjetiti Fidži, Tongu i Novi Zeland, članove Komonvelta.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su stigli diskretno po kiši poslije vikenda u Britaniji tokom kog je uz veliku pompu u Vindzoru održano vjenčanje princeze Eugenije, unuke kraljice Elizabete Druge, i njenog partnera Džeka Bruksbenka.

Kraljica Elizabeta Druga je i dalje zvanično australijski šef države. Vlast britanske krune nad Australijom je u mnogome simbolična. Kraljica Elizabeta je vrlo popularna među Australijancima, međutim po mišljenju nekih monarhija je samo anahroni ostatak britanske kolonijalne vlasti.

Zvanična posjeta Harija i Megan počinje sutra u Sidneju kada će ih primiti generalni guverner Piter Kosgrov, prije nego što se upoznaju s dvije koale u zoološkom vrtu Taronga.

Oni će takođe prisustvovati Igrama Inviktus, sportskom takmičenju za ranjene vojnike iz cijelog svijeta, čijem pokretanju je doprinio princ Hari. Poslije toga će se sastati s australijskim premijerom Skotom Morisonom.

Hari i Megan će 23. oktobra otputovati za Fidži zatim za Tongu 25. oktobra prije nego što završe putovanje na Novom Zelandu. Oni će na Novom Zelandu prisustvovati proslavi 125-godišnjice od kada su žene dobile pravo glasa u toj zemlji, koja je to učinila prva na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana