Почиње 185. Октоберфест, парада пива и флерта

Глас Српске
Почиње 185. Октоберфест, парада пива и флерта

На 185. Октоберфесту који почиње данас ће и ове године бити гужве и весеља. Али, на тој манифестацији могу да уживају само имућнији – јер су цијене за људе са нормалним платама неприступачне.

Октоберфест је светковина добростојећих грађана и богаташа. Светковина пива, пилића и флерта. Ове године кригла пива ће коштати између 10,50 и 12,50 евра. Да буде јасно: то је специјално пиво са просјечно шест одсто алкохола. Једна кригла запрема литар, али је у правилу напуњена до двије трећине, што је један од главних извора додатне зараде за гостионичаре.

Ове године ће бити наточено више од десет милиона литара пива које је произвело укупно шест пивара. И то пробраних. Минхенских. Друга су забрањена. Међу тих шест само два пива су минхенски „оригинали": Хофброј и Аугустинер. Остале четири марке: Пауланер, Хакер, Шпатен и Левен „разријеђене" су утицајем европских сувласника.

Парада џет-сета

Они који су хтјели да резервишу мјесто у некој од ложи познатих шатри на Октоберфесту морали су да се пријаве још у јануару. Пријава, све и ако је предата на вријеме, још не значи да је мјесто загарантовано. О томе ко ће дефинитивно смјети да сједи за најбољим столовима одлучују сами гостионичари и то уочи Октоберфеста.

Привилеговани гости су припадници баварског, њемачког, европског и свјетског џет-сета. За такве, најпрестижнија шатра је Кефер (точи Пауланер). Можда и зато што, за разлику од већине других које се затварају у 23 сата, та кафана ради до 0:30. Она има и нешто интимнију атмосферу. У тој шатри су 2016. виђене холивудске звијезде као што су Кевин Спејси, Шајлин Вудли или Оливер Стоун, а навратио је и Џастин Бибер.

Није недостајало ни славних Њемаца, као што су глумац Елијас Мбарек, бивши боксерски шампион Хенри Маске и бивши тениски ас Борис Бекер, а ту су увијек и разни федерални, покрајински и локални политичари. Код Кефера, међутим, редовно пије тим ФК Бајерна, али и екипе које се под тим именом такмиче у другим спортовима.

Редовни гости Кефера су и старе звијезде Бајерна попут Улија Хенеса, Михаела Балака или бившег тренера – Карла Анчелотија. Додуше, екипа Бајерна није сасвим сложна у избору шатре тако да неки одлазе и у Винцерер Фендл, у којем се исто тако точи Пауланер.

Највеће звијезде су угоститељи

Слично је и са другим шатрама гдје може да се види огроман број њемачких музичких, глумачких и телевизијских звијезда. Они који дођу на таква мјеста без претходне резервације могу да уђу само ако се у расправи са момцима из обезбјеђења испостави да имају јаке везе и познанства, али та метода се сматра непоузданом.

У сваком случају, улазак на такозвану Терезину ливаду и провод који траје од 18 до 23 сата значи трошак од најмање 100 до 200 евра по особи. Огромна зарада за угоститеље који на својих 34 хектара земљишта (око 60 фудбалских терена) током 16 дана светковине очекују укупно осам милиона посјетилаца.

Угоститељи су домаћини и церемонијал-мајстори и зато је главни догађај на Октоберфесту њихов свечарски улазак на Терезину ливаду, специјално окићеним кочијама, у поворци која је кренула из центра Минхена.

Иначе, Терезина ливада је, иако се тако зове, одавно асфалтирана. Дијелови земљишта који су покривени травом служе или за одмор оних које боле ноге од вишечасовног пјешачења по вашару (на Октоберфесту је увијек инсталиран огроман забавни парк), или за паузу уз печено пиле (пола пилета кошта од 12 евра навише), или се на њима једноставно одмарају (хрчу) они који су толико пијани да не могу да стоје.

Баварски трачеви – социјална хигијена

Иначе, један од најславнијих брачних парова на Октоберфесту, Петер и Арабела Понграц, ове године су се развели. То је неко вријеме била главна тема баварских трач-часописа, и сада се поставља питање права бивших супружника на приходе од највеће шатре Октоберфеста: Винцерер Фендл.

У тој шатри има 8.000 мјеста и ове године ће тамо свакако једна од доминантних тема бити питање: да ли је Петер Понграц стварно поклекао пред чарима једне Рускиње, власнице студија за маникир, и са њом отпутовао на тајно љетовање, или је ипак његов брак пукао само због његове дугогодишње љубавнице из Минхена.

Ту врсту трачева организатори Октоберфеста сматрају важном за одржање социјалне хигијене – и нечим што ову светковину, као оригинал, разликује од 3.000 имитација које постоје широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана