Nagađanja obožavalaca “Igre prestola”: Noćni kralj je Targarjen

Milanka Mitrić
Nagađanja obožavalaca “Igre prestola”: Noćni kralj je Targarjen

Osma i posljednja sezona “Igre prestola” već je iznjedrila dvije epizode, a sam početak je pokrenuo mnoga pitanja među obožavaocima. Naravno, fokus je na pitanjima kako će se serija završiti i ko će biti na tronu.

Neke teorije kruže već godinama, neke su nove i podstaknute najnovijom sezonom. Nakon početka osme sezone i scene u kojoj Džon Snou jaše zmaja, pojavila se teorija da je Noćni kralj možda iz porodice Targarjen.

- Niko osim Deneris nije jahao zmaja do sada pošto samo Targarjeni mogu da jašu zmajeve - rekli su tvorci serije D. B. Vajs i Dejvid Beniof.

Naravno, to nije jedini slučaj da neko sem Deneris jaše zmaja. Već je viđena scena u kojoj Noćni kralj jaše zmaja Viseriona, kojeg je oživio. Nakon saznanja da je Džon u stvari Targarjen moguće je i da bilo ko od (već poznatih i nepoznatih) Targarjena može da se veže za Noćnog kralja, baš zbog scene sa Viserionom.

Takođe, u prvoj epizodi osme sezone Noćni kralj je ostavio spiralni simbol na zidu. Iako je simbol rastumačen kao simbol Djece šume, koja su stvorila Noćnog kralja, obožavaoci vjeruju da možda ima veze sa njegovim pravim porijeklom s obzirom na to da simbol podsjeća na grb Targarjena.

Naravno, jedna od najvećih teorija je i ta da je sam Bran Stark u stvari Noćni kralj. Zahvaljujući moćima, kao Trooki gavran, Bran može da se vraća u prošlost i vidi budućnost. Trenutno se smatra jednim od ključnih likova pred predstojeću borbu sa vojskom Noćnog kralja.

Među nagađanjima se ističe i teorija da će Džon Snou ubiti Deneris Targarjen. Naime, već neko vrijeme se smatra da je Džon možda princ koji je obećan - reinkarnacija legendarnog heroja Azora Ahajia. Vodeći se legendom, Azor Ahai je čovjek koji ne zna dobro da pravi mačeve te je teško izradio svoj plameni mač. Nakon stvaranja mača bilo je potrebno da ublaži oštricu tako što će ubiti svoju ženu (u ovom slučaju Deneris) jer ubijanje moćne žene pretvara osrednjeg čovjeka u heroja. Ali, princ koji je obećan je nešto što se veže i za druge likove poput Džendrija,  Džejmija Lanistera, Džore Mormota i drugih.

Predviđanje da će Džejmi Lanister ubiti Sersi je već odavno prisutno, a druga teorija je da će to učiniti Arja noseći Džejmijevo lice. Na taj način (u bilo kom slučaju) bi se ispunilo proročanstvo - predviđanje vještice mladoj Sersi da će je ubiti mlađi brat.

Jedno od nagađanja je vezano za Džendrijevo porijeklo. Smatra se da on nije vanbračno dijete Roberta Barateona, već da je to dijete Sersi i Džejmija Lanistera. Ukoliko bi to bilo tačno, Džendri bi, naravno, imao zakonito pravo na Željezni presto.

Nakon što je zvanična teorija o porijeklu Džona Snoua potvrđena - da je on sin Lijane Stark i Regara Targarjena - Egon Targarjen, vremenom se pojavila još jedna teorija, a tiče se porijekla Tiriona Lainstera. Kako je poznato publici, Tajvin Lanister nikad nije pretjerano volio Tiriona jer je njegova majka umrla nakon što ga je rodila, pa je često govorio da on nije njegov sin. Među obožavaocima kruži teorija da je Tirion možda sin ludog kralja Erisa Drugog Targarjena, što bi ga činilo bratom Deneris Targarjen i simbolički, trećom glavom na simbolu kuće Targarjen.

S obzirom na to da su krajem sedme sezone Džon i Deneris započeli vezu, dok još nisu znali da su rodbinski vezani, jedna od teorija je i da će oni imati dijete koje će, na kraju svega, vladati Vesterosom. Naravno, to je sporna teorija, kao i sve ostale, jer je nepoznato da li će iko od njih da preživi do kraja.

Svim obožavaocima ostaje samo da željno iščekuju svaku novu epizodu, a sudeći po najavama, jedna od najiščekivanijih je sljedeća, treća epizoda, koja će trajati čak 82 minuta i biće prikazana (po našem vremenu) u noći između 28. i 29. aprila. Za sve preostale epizode predviđeno je da traju između 78 i 80 minuta.

Posljednja, šesta epizoda sezone biće emitovana 19. maja.

Vraćanje likova

Ono što bi moglo dodatno da učini zanimljivim posljednje sezone “Igre prestola” bilo bi vraćanje davno preminulih likova - kao dio vojske Noćnog kralja. Noćni kralj je oživio Viseriona, a oživljeni su mnogi drugi. Obožavaoci priželjkuju vraćanje Neda, Roba ili Kejtlin Stark

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana