Kraljica Elizabeta i princ Filip slave 70 godina braka

Srna
Kraljica Elizabeta i princ Filip slave 70 godina braka

Britanska kraljica Elizabeta, koja vlada već 65 godina, u ponedjeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka sa princem Filipom.

Britanska prestolonasljednica princeza Elizabeta udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vjenčanja, kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor, prenose britanski mediji. Kako je najavljeno, javnih obilježavanja neće biti.

Princ Filip ima kraljevski „pedigre“ i bez Elizabete. Njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine, ali je njegova porodica protjerana iz Grčke dok je bio dijete i nastanila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj istoriji, bio glavni oslonac. On joj je 1952. saopštio vijest da je umro njen otac i da je postala kraljica.

- Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka je činjenica da je Filip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna - kazao je Rojtersu istoričar Hjugo Vikers.

Par se prvi put sreo na vjenčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još djevojčica. Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije druže, a vjeridbu su objavili u julu 1947.

Četiri mjeseca kasnije održano je vjenčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevicom obilježenom nestašicama.

I dok je vjenčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midlton 2011. godine u televizijskom prenosu pratilo dvije milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost je pratilo „samo“ 200 miliona radijskih slušalaca iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Filip uspjeli su da izbjegnu neprilike kakve su troje od njihovo četvoro djece dovele do razvoda brakova.

Princ Filip, kojem je posljednjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana