Kako se biraju imena kraljevske porodice?

Agencija
Kako se biraju imena kraljevske porodice?

Kada je vojvodkinja od Kembridža na svijet donijela treće dijete, u kladionicama je sve vrvelo od predloga. Iako su mnogi sumnjali da će se zvati Aleksandar ili Artur, kraljevski par se ipak odlučio za ime Luis Artur Čarls, pretpostavlja se i zašto.

Kako su ostalim članovima kraljevske porodice dodijeljena imena?

Kraljica Elizabeta Druga

Kada je rođena, danas najvažnija osoba u britanskom kraljevstvu, kraljica Elizabeta II, niko nije ni pomišljao da će ona jednoga dana biti kraljica.

Sve se promenilo kada je kralj Edvard VIII abdicirao 1936. godine, a srećom po Elizabetu, ona je već imala 'kraljevsko ime', koje se i te kako uklapalo u sve, budući da se tako zvala i kraljica Elizabeta I.

Srednje ime Aleksandra dobila je u čast supruge kralja Edvarda VII, kraljice Aleksandre, a Meri je bilo ime njene bake kraljice Meri.

Princ Čarls

Ime prvog u redu za britanski tron, princa Čarlsa, u britanskoj istoriji pojavljuje se tek dva puta, odnosno tek su dva kralja imala to ime.

Posljednji kralj Čarls živio je oko 1600-te godine.

Srednje ime Filip dobio je u čast svog oca, princa Filipa, Artur je jednostavno i klasično ime, po uzoru na kralja Artura, dok je Džorž po uzoru na dedu, kralja Džordža VI.

Princ Vilijam

Baš kao što je i ime njegova oca, Čarls, tako je i Vilijamovo ime tipično i klasično kraljevsko ime koje se kroz istoriju često pojavljuje u britanskoj kraljevskoj porodici. Posqednji je bio kralj Vilijam IV, prethodnik kraljice Viktorije, koji je umro 1837.

Srednje ime princa Vilijama je Artur, baš kao i njegovom ocu, Filip je u čast dedi, princu Filipu, a Luis je ime koje se često pojavljuje kao srednje ime u kraljevskoj porodici. Imaju ga i princ Edvard i princ Džordž.

Princ Hari

Iako ga cio svijet zna kao princa Harija, kako ga svi zovu od rođenja, njegovo pravo ime zapravo je Henri.

Kada mu je dato ime Henri, niko se nije previše iznenadio, budući da je to bilo uobičajeno ime kroz britansku istoriju, koju je obilježio Henri VIII. Princ Hari zapravo je prvi član kraljevske porodice koji nosi ime ne baš slavnog kralja.

Drugo ime, Čarls, dobio je po ocu, a Albert po kralju Džodržu VI, čije je puno ime bilo Albert Frederik Artur Džordž, piše tportal.hr.

Princ Džordž

Nikoga nije puno iznenadilo kada su svog najstarijeg sina, rođenog 2013. godine, Kejt Midlton i princ Vilijam nazvali u spomen na oca kraljice Elizabete II, kralja Džordža VI.

Četvorogodišnji Džordž ima još dva imena - Luis, baš kao i srednje ime njegova oca, ali i Aleksander, koje je, u ženskoj formi Aleksandra, srednje ime same kraljice.

Princeza Šarlot

Maloj Šarlot Elizabet Dajani, rođenoj 2015. godine, prvo ime je francuskog porijekla i zapravo je ženska verzija imena Čarls, ali i srednje ime sestre Kejt Midlton, Pipe Midlton.

Druga dva imena princeza je dobila po svojoj prabaki, aktualnoj britanskoj kraljici, ali i u spomen na svoju baku, princezu Dajanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana