Како се бирају имена краљевске породице?

Агенција
Како се бирају имена краљевске породице?

Када је војводкиња од Кембриџа на свијет донијела треће дијете, у кладионицама је све врвело од предлога. Иако су многи сумњали да ће се звати Александар или Артур, краљевски пар се ипак одлучио за име Луис Артур Чарлс, претпоставља се и зашто.

Како су осталим члановима краљевске породице додијељена имена?

Краљица Елизабета Друга

Када је рођена, данас најважнија особа у британском краљевству, краљица Елизабета II, нико није ни помишљао да ће она једнога дана бити краљица.

Све се променило када је краљ Едвард VIII абдицирао 1936. године, а срећом по Елизабету, она је већ имала 'краљевско име', које се и те како уклапало у све, будући да се тако звала и краљица Елизабета I.

Средње име Александра добила је у част супруге краља Едварда VII, краљице Александре, а Мери је било име њене баке краљице Мери.

Принц Чарлс

Име првог у реду за британски трон, принца Чарлса, у британској историји појављује се тек два пута, односно тек су два краља имала то име.

Посљедњи краљ Чарлс живио је око 1600-те године.

Средње име Филип добио је у част свог оца, принца Филипа, Артур је једноставно и класично име, по узору на краља Артура, док је Џорж по узору на деду, краља Џорџа VI.

Принц Вилијам

Баш као што је и име његова оца, Чарлс, тако је и Вилијамово име типично и класично краљевско име које се кроз историју често појављује у британској краљевској породици. Посqедњи је био краљ Вилијам IV, претходник краљице Викторије, који је умро 1837.

Средње име принца Вилијама је Артур, баш као и његовом оцу, Филип је у част деди, принцу Филипу, а Луис је име које се често појављује као средње име у краљевској породици. Имају га и принц Едвард и принц Џорџ.

Принц Хари

Иако га цио свијет зна као принца Харија, како га сви зову од рођења, његово право име заправо је Хенри.

Када му је дато име Хенри, нико се није превише изненадио, будући да је то било уобичајено име кроз британску историју, коју је обиљежио Хенри VIII. Принц Хари заправо је први члан краљевске породице који носи име не баш славног краља.

Друго име, Чарлс, добио је по оцу, а Алберт по краљу Џодржу VI, чије је пуно име било Алберт Фредерик Артур Џорџ, пише тпортал.хр.

Принц Џорџ

Никога није пуно изненадило када су свог најстаријег сина, рођеног 2013. године, Кејт Мидлтон и принц Вилијам назвали у спомен на оца краљице Елизабете II, краља Џорџа VI.

Четворогодишњи Џорџ има још два имена - Луис, баш као i средње име његова оца, али и Александер, које је, у женској форми Александра, средње име саме краљице.

Принцеза Шарлот

Малој Шарлот Елизабет Дајани, рођеној 2015. године, прво име је француског поријекла и заправо је женска верзија имена Чарлс, али и средње име сестре Кејт Мидлтон, Пипе Мидлтон.

Друга два имена принцеза је добила по својој прабаки, актуалној британској краљици, али и у спомен на своју баку, принцезу Дајану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана