Kako je Melanija došla do vize koja je razbjesnila svijet

Agencija
Kako je Melanija došla do vize koja je razbjesnila svijet

Da je Melanija Tramp iz Slovenije u SAD došla kao manekenka i tamo upoznala današnjeg predsjednika Donalda Trampa, opšte je poznato. Ali, da je stekla trajnu dozvolu o prebivalištu na temelju vize za imigrante s "izvanrednim sposobnostima”, kolokvijalno poznate kao "Ajnštajnova viza”, vjerovatno niste znali.

O toj prilično škakljivoj činjenici pisao je Vašington post, nakon čega su se viješću pozabavili i ostali američki i svjetski mediji. Da li je na pomolu novi skandal s obzirom na Trampovu politiku nulte tolerancije prema imigrantima koji su na ilegalan način ušli ili ostali u SAD-u?


Naime, viza EB-1 predviđena je za useljenike koji su uspješni i uživaju "trajni nacionalni ili internacionalni prestiž” u svom polju - bilo da se radi o preduzetnicima, nagrađivanim umjetnicima ili sportistima ovjenčanim medaljama.

Prema njenoj trenutnoj službenoj biografiji, objavljenoj na stranicama Bijele kuće, prva dama je "pauzirala” svoje studije.

Koliko je ova viza zahtijevna, pokazuje i podatak da je 2001., kada ju je Melanija dobila, samo 0,34% useljenika, koji su dobili tzv. zelenu kartu, odnosno dozvolu o trajnom prebivalištu, dobilo ovaj tip vize, piše index.hr.

To ipak nije prva viza koju je dobila - nakon što je ušla u SAD s turističkom vizom, nekoliko puta dobila je HB-1 vizu za visoko kvalifikovane imigrante, a onda je upoznala Trampa i dvije godine kasnije dobila EB-1.

Tu nije kraj. Njeni roditelji, naime, uselili su u SAD i dobili zelenu kartu upravo zahvaljujući njoj - i njenoj "Ajnštajnovoj vizi” - na temelju prava na "lančanu migraciju”, istu onu kojoj se Tramp danas žestoko protivi.

Melanijin advokat tvrdi da je prva dama bila "više nego dovoljno kvalifikovana” za EB-1 program. Kao što se moglo i očekivati, korisnici društvenih mreža baš se i nisu složili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana