Bri­tan­ci ne že­le da pla­te prin­ce­zi­no vjen­čanje

Glas Srpske
Bri­tan­ci ne že­le da pla­te prin­ce­zi­no vjen­čanje

i­tan­ci su po­kre­nu­li pe­ti­ci­ju s ciljem da no­vac za kraljev­sko vjen­čanje bu­de vra­ćen gra­đa­ni­ma.

- Ne že­li­mo da vla­da ko­ris­ti no­vac po­res­kih ob­ve­zni­ka ka­ko bi se fi­nan­si­ra­lo vjen­čanje prin­ce­ze Euge­ni­je i njenog su­pru­ga Džeka Bruk­sben­ka. Že­li­mo da se ja­vno obja­ve svi tro­ško­vi za sva­dbu te da se is­ti vra­te gra­đa­ni­ma - sto­ji u in­ter­net­skoj pe­ti­ci­ji bri­tan­skog sta­no­vniš­tva.

Da bi us­pje­li u svom na­umu, po­tre­bno im je 50.000 po­tpi­sa, a za sa­da ima­ju njih 49.398.

- An­ke­ta je po­ka­za­la da 66 od­sto Bri­ta­na­ca ni­je bi­lo za­in­te­re­so­va­no za vjen­čanje prin­ca Ha­ri­ja i voj­vot­kinje Me­gan Mar­kl, a 57 od­sto njih sma­tra da je kraljev­ska po­ro­di­ca ta ko­ja tre­ba da pla­ti pu­nu ci­je­nu vjen­čanja, uključu­ju­ći i obez­bje­đenje - ta­ko­đe sto­ji u pe­ti­ci­ji.

Čak 76 od­sto Bri­ta­na­ca izja­sni­lo se da ni­ka­da ne bi pla­ća­li ras­ko­šna kraljev­ska vjen­čanja da ima­ju izbo­ra. Uz to, prin­ce­za Euge­ni­ja ne­ma ni­ka­kvu kraljev­sku ulo­gu i pos­to­ji ja­ko ma­lo ja­vno in­te­re­so­vanje, pa čak ni bri­tan­ska te­le­vi­zi­ja Bi-Bi-Si ni­je pre­no­si­la njeno vjen­čanje.

- Kraljev­sko vjen­čanje je pri­va­tan, li­čni do­ga­đaj, a oni to ko­ris­te kao sa­mo­pro­mo­ci­ju i kao vlas­ti­ti PR te oče­ku­ju da po­res­ki ob­ve­zni­ci pla­te do­bar dio tog kraljev­skog ko­la­ča - na­gla­si­li su.

Za vjen­čanje prin­ca Vi­li­ja­ma i Kejt po­res­ki ob­ve­zni­ci os­ta­li su "kra­ći" za vi­še od 300 mi­li­ona do­la­ra, a za vjen­čanje prin­ca Ha­ri­ja i Me­gan za sko­ro 400 mi­li­ona do­la­ra. Sva­dba naj­mla­đe kraljiči­ne unu­ke je bi­la i naj­skuplja do sa­da, uzi­ma­ju­ći u ob­zir da je sa­mo obez­bje­đenje ko­šta­lo oko dva i po mi­li­ona do­la­ra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana