Бри­тан­ци не же­ле да пла­те прин­це­зи­но вјен­чање

Глас Српске
Бри­тан­ци не же­ле да пла­те прин­це­зи­но вјен­чање

и­тан­ци су по­кре­ну­ли пе­ти­ци­ју с циљем да но­вац за краљев­ско вјен­чање бу­де вра­ћен гра­ђа­ни­ма.

- Не же­ли­мо да вла­да ко­рис­ти но­вац по­рес­ких об­ве­зни­ка ка­ко би се фи­нан­си­ра­ло вјен­чање прин­це­зе Еуге­ни­је и њеног су­пру­га Џека Брук­сбен­ка. Же­ли­мо да се ја­вно обја­ве сви тро­шко­ви за сва­дбу те да се ис­ти вра­те гра­ђа­ни­ма - сто­ји у ин­тер­нет­ској пе­ти­ци­ји бри­тан­ског ста­но­вниш­тва.

Да би ус­пје­ли у свом на­уму, по­тре­бно им је 50.000 по­тпи­са, а за са­да има­ју њих 49.398.

- Ан­ке­та је по­ка­за­ла да 66 од­сто Бри­та­на­ца ни­је би­ло за­ин­те­ре­со­ва­но за вјен­чање прин­ца Ха­ри­ја и вој­вот­киње Ме­ган Мар­кл, а 57 од­сто њих сма­тра да је краљев­ска по­ро­ди­ца та ко­ја тре­ба да пла­ти пу­ну ци­је­ну вјен­чања, укључу­ју­ћи и обез­бје­ђење - та­ко­ђе сто­ји у пе­ти­ци­ји.

Чак 76 од­сто Бри­та­на­ца изја­сни­ло се да ни­ка­да не би пла­ћа­ли рас­ко­шна краљев­ска вјен­чања да има­ју избо­ра. Уз то, прин­це­за Еуге­ни­ја не­ма ни­ка­кву краљев­ску уло­гу и пос­то­ји ја­ко ма­ло ја­вно ин­те­ре­со­вање, па чак ни бри­тан­ска те­ле­ви­зи­ја Би-Би-Си ни­је пре­но­си­ла њено вјен­чање.

- Краљев­ско вјен­чање је при­ва­тан, ли­чни до­га­ђај, а они то ко­рис­те као са­мо­про­мо­ци­ју и као влас­ти­ти ПР те оче­ку­ју да по­рес­ки об­ве­зни­ци пла­те до­бар дио тог краљев­ског ко­ла­ча - на­гла­си­ли су.

За вјен­чање прин­ца Ви­ли­ја­ма и Кејт по­рес­ки об­ве­зни­ци ос­та­ли су "кра­ћи" за ви­ше од 300 ми­ли­она до­ла­ра, а за вјен­чање прин­ца Ха­ри­ја и Ме­ган за ско­ро 400 ми­ли­она до­ла­ра. Сва­дба нај­мла­ђе краљичи­не уну­ке је би­ла и нај­скупља до са­да, узи­ма­ју­ћи у об­зир да је са­мо обез­бје­ђење ко­шта­ло око два и по ми­ли­она до­ла­ра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана