Bijonse i Kanje lažirali cifre o slušanosti

Agencije
Bijonse i Kanje lažirali cifre o slušanosti

Podaci o preslušavanju albuma Bijonse i Kanjea Vesta na “Tajdalu” su manipulisani, čime je ovaj muzički kanal, u vlasništvu rep mogula Džej Zija, omogućio zvijezdama isplatu izdašnih i nezasluženih naknada.

Podaci o slušanosti za Vestov album “Life of Pablo” i Bijonsin “Lemonade”, prema tvrdnjama norveških medija, naduvani su manipulacijama s korisničkim računima “Tajdala”.

Muzički kanal koji je osnovan i djelovao u Oslu, u maju 2015. kupio je Džej Zi za 56 miliona dolara, a 2016. na “Tajdalu” su ekskluzivno objavljeni albumi njegove supruge Bijonse i njegovog bivšeg štićenika Kanjea Vesta.

Norveški mediji stupili su u kontakt sa dvoje korisnika  “Tajdala” za koje su statistike pokazivale da su pjesme s albuma “Lemonade” tokom 24 časa preslušali 180, odnosno 251 put. Oboje korisnika negiralo je te navode.

Ako se dokaže da su te tvrdnje tačne, “Tajdal” bi se mogao naći u veoma nezgodnoj situaciji. Naime, muzička platforma u vlasništvu rep mogula privukla je vlasnike autorskih prava boljom finansijskom ponudom od svojih konkurenata “Spotifaja”, “Epl mjuzika” i “Dizera”. Nesrazmjeran udio naknada koji je isplaćen Vestu, Bijonse i njihovim diskografskim kućama, nauštrb je svih ostalih umjetnika čija se muzika nalazi na tom kanalu.

Analizom podataka Norveškog centra za informacijsku bezbjednost norveški mediji primjećuju da je u veoma kratkom periodu zabilježeno više od 320 miliona sumnjivih preslušavanja pjesama s ova dva albuma, a manipulacijom je obuhvaćeno više od 1,7 miliona korisnika tog muzičkog kanala.

Pregledom dostupnih korisničkih računa i broja reprodukcija uočeni su neobični i sumnjivi obrasci preslušavanja, poput istovremene reprodukcije više pjesama od istog korisnika ili ponavljanja iste pjesme u redovnim intervalima, pa su tako neki tonski zapisi pokretani svakih šest minuta u tačno istoj milisekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana