Бијонсе и Кање лажирали цифре о слушаности

Агенције
Бијонсе и Кање лажирали цифре о слушаности

Подаци о преслушавању албума Бијонсе и Кањеа Веста на “Тајдалу” су манипулисани, чиме је овај музички канал, у власништву реп могула Џеј Зија, омогућио звијездама исплату издашних и незаслужених накнада.

Подаци о слушаности за Вестов албум “Life of Pablo” и Бијонсин “Lemonade”, према тврдњама норвешких медија, надувани су манипулацијама с корисничким рачунима “Тајдала”.

Музички канал који је основан и дјеловао у Ослу, у мају 2015. купио је Џеј Зи за 56 милиона долара, а 2016. на “Тајдалу” су ексклузивно објављени албуми његове супруге Бијонсе и његовог бившег штићеника Кањеа Веста.

Норвешки медији ступили су у контакт са двоје корисника  “Тајдала” за које су статистике показивале да су пјесме с албума “Lemonade” током 24 часа преслушали 180, односно 251 пут. Обоје корисника негирало је те наводе.

Ако се докаже да су те тврдње тачне, “Тајдал” би се могао наћи у веома незгодној ситуацији. Наиме, музичка платформа у власништву реп могула привукла је власнике ауторских права бољом финансијском понудом од својих конкурената “Спотифаја”, “Епл мјузика” и “Дизера”. Несразмјеран удио накнада који је исплаћен Весту, Бијонсе и њиховим дискографским кућама, науштрб је свих осталих умјетника чија се музика налази на том каналу.

Анализом података Норвешког центра за информацијску безбједност норвешки медији примјећују да је у веома кратком периоду забиљежено више од 320 милиона сумњивих преслушавања пјесама с ова два албума, а манипулацијом је обухваћено више од 1,7 милиона корисника тог музичког канала.

Прегледом доступних корисничких рачуна и броја репродукција уочени су необични и сумњиви обрасци преслушавања, попут истовремене репродукције више пјесама од истог корисника или понављања исте пјесме у редовним интервалима, па су тако неки тонски записи покретани сваких шест минута у тачно истој милисекунди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана