Сазнајте која сте српска вила у хороскопу

ATV
Сазнајте која сте српска вила у хороскопу

У српским предањима постоји 12 истакнутих вила. Погледајте шта звијезде и приповиједања предвиђају вама. Да ли сте лијепа вила или непогода са крилима?

Ован – Равијојла, најпознатија српска вила, некад је живјела у пећини на Голој планини и гајила младе виленице, дјецу које су се родитељи одрекли. ПрелИЈепог гласа, добра бродарица и ненадмашива биљарица. Многим јунацима је помогла да ране извидају и воду преброде. Највише је позната по оданости и помоћи Краљевићу Марку. Равиојла умиј да помогне, али на издају реагује кивно и тврдоглаво. Као Ованм преноси АТВ.

Бик – Тешко ономе ко разбјесни бика. Он је као Морина. Воли, али када љубав заболи не да на себе. Морина се на Јахорини заљубила у пастира фрулаша, али јој је овај послије одрекао љубав, а она му се светила тако што је морила по једну дјевојку из његовог краја, како се он не би могао оженити, све док није умро од туге.

Близанцима - је најсличнија жаба дјевојка. Она је преко дана ружна жабетина а ноћу прелијепа дјевојка. Са њом је лијепо живјети, али није лако.

Рак - Андре су чаробна женска бића, преретко доступна људском очињем виду, али су им трагови уочљиви, ако су се гдје задржале. Као вјетар су, који има осјетну снагу, у ковитлац дува. Анђа је прва облакиња, збија, чешља облаке и учи их. Шаље их куд треба.

Лав – Даница је можда вила, или им је посестрима, настала од дјевојке погинуле у сватовима. Можда најљепша међу свим вилама, атрактивна је поносна као лав са својом раскошном гривом.

Дјевица – Ђурђа самовила не да се укротити, поносита је, дурљива, јогунаста. Али, кад се посла прихвати, поуздана је, тачна, правдољубива. Смета јој руља, па живи у осами.

Вага – Бијеле виле су по свему лијепе, драге воље помажу невољницима, посестриме су јунацима, нарочито издашне ако од њих помоћ траже заљубљени момци и дјевојке. Зачас разлуче правду од кривде и казне неправду. Једина им је мана што имају магареће ноге.

Шкорпија – Јана је вила хитропреља, лијепа огњена облакиња, на облаку вијек вјекује.

Стријелац – Јерина вила коју мету нађе, одмах пуца у центар. Трипут се удавала: „Први пут је за Милошем била, други пут за војводом Јанком, а трећи са царем господином". Сваки пут својом вољом.

Јарац – Лена самовила је спора, трома, млитава, али се лако претвара у псето, ђавола, козу, човјека. Гдје ћете бољи знак за јарца?

Водолија – Алкима је заштитница морнара. Скита увалама и провалијама.

Рибе – Наданојла је најстарија вила – чуварка. Највише воли да помаже дјеци и да лијечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана