Звијезда луталица јури према Сунчевом систему...

Агенције
Звијезда луталица јури према Сунчевом систему...

Лутајућа звијезда “Глиси 710” стићи ће до Сунчевог система неколико десетина хиљада година раније него што се вјеровало, тврде шпански научници.

Нова рачуница шпанских научника показује да ће позната звијезда луталица, која јури према Сунчевом систему, прићи Сунцу на мању удаљеност него што се то донедавно мислило.


Према новим прорачунима, патуљаста звијезда “Глиси 710” требало би до Сунчевог система да стигне за 1,29 милиона година, умјесто за 1,36 милиона, што је далека будућност коју неће доживјети ни најдаљи потомци данашњих људи.

Она би требало да прође кроз спољни дио Сунчевог система, познат као Ортов облак. “Глиси”, која се креће свемиром без утицаја гравитације, има брзину од 51.500 километара на час кроз Млијечни пут.

Још од 1996. године познато је да “Глиси” путује према Сунчевом систему, међутим, научници су тек прије неколико година прикупили довољно података за прецизније израчунавање њене удаљености и брзине.

Стручњаци сматрају да “Глиси 710” не представља опасност чак ни за далеке потомке људи.

Наиме, та звијезда има масу која износи само 60 одсто масе Сунца, тако да ће својом гравитацијом моћи да утиче само на тијела у околини од 40 астрономских јединица (удаљеност од Сунца до Земље).

Другим ријечима, могла би да изазове само поремећаје у Ортовом облаку, кроз који ће проћи на удаљености од 4.303 астрономске јединице од Сунца.

Поређења ради, то је 100 пута даље од раздаљине између Плутона и Сунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана