Свемирски објекат који би могао бити најважније научно откиће

Агенције
Свемирски објекат који би могао бити најважније научно откиће

Научници у потрази за ванземаљским животом у свемиру подијелили су са јавношћу једну веома узбудљиву вијест о објекту који ће сутра увече пролетјети поред Земље.

Ако пронађу нешто тако то ће се сматрати највећим и најнеочекиванијим научним открићем икада. Све и да није у питању ванземаљска летјелица, објекат је свакако необичан.


Наиме објекат, који су научници назвали Оумуамуа је дугачак неколико хиљада метара и десет пута ужи. Путања му је прилично необична - није га повукла гравитација Сунца, а путем којим се креће напустиће и Сунчев систем.

Оно што је веома занимљиво јесте да је ово први посјетилац за којег научници знају и који је у Сунчев систем дошао из друге галаксије.

Необичност објекта интригира научнике који се надају да је у питању атефакт ванземаљске цивилизације јер његов облик одговара типу летјелица које би се правиле за путовања кроз свемир – много простора, малу могућност да га удари комета.

Мистерија ће бити ријешена у сриједу у 20 часова када ће Греен Банк телескоп у Великој Британији лоцирати објекат. Аналзираће га наредних десет сати и покушати да ухвати сигнал уколико је у питању летјелица. Све и да има сигнал јачине мобилног телефона, телескоп ће за мање од минут моћи да га региструје.

Шта још може бити?

Наравно, не мора да значи да је у питању ванземаљска летјелица или нешто што припада некој другој цивилизацији. Научници при програму „Breakthrough Listen“ су објаснили да може бити стена која је отпала када се нека планета превише приближила Сунцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана