Шта је то “коњска снага” мотора?

Агенције
Шта је то “коњска снага” мотора?

Пошто сви причамо о снази мотора, ево текста који има за циљ да мало расвијетли шта која од ових величина значи у реалном животу.

Да би се описао напор који су коњи од давнина улагали радећи не баш пријатне послове, научници су покушали описати рад (који је коњ извршио), вријеме (које је коњ провео радећи) и међузависност ових вредности. Резултат је оно што ми сви сада називамо “коњска снага”.

Дефиниција коњске снаге

Према тој причи постављена је дефиниција, које се данас држимо, а која говори како је једна КС = 75 kg m/s. Пребацимо то у разумљив ријечник: просјечни коњ (снажан 1 КС) у стању је да предмет тежак 75 кг подићи за 60 м вукући га 1 минут.

У новије вријеме преласком на метрички систем, снагу изражавамо ватима (W) односно киловатима (kW). Оно што даље представаља проблем је претварање тих вриједности.

Однос је сљедећи: 1 КС = 0,735 kW односно 1 kW = 1,35962 КС.

Једна КС потребна је да се тијело тешко 75 кг подигне 60 м за 1 минут.

Дефиниција обртног момента

Међутим описивање снаге није довољно, да би у потпуности сагледали перформансе мотора потребна вам је још једна величина: Момент силе.

Опште познат као “обртни момент”, је у ствари нешто што је “једнако производу силе и удаљености места на којем дјелује та сила од осе ротације”. Али о чему се заиста ради? Замислите кључ за скидање шрафова на точковима. Што дужу полугу имате то ће вам посао одвијања бити лакши јер ћете исту силу примењивати на већој удаљености од осе ротације (шрафа). Ова се удаљеност зове “крак силе”, а оно што при одвијању примјењујете на шрафу зове се “момент” (јединица: Нм).

Потребно је споменути још један детаљ, а то је број обртаја мотора. Што је већи број обртаја мотора, јасно је - већа је и количина сагореног горива, а тиме је и произведено више енергије. Поједноставњено, више обртаја - више снаге гледамо ли то кроз један те исти период времена.

И коначно, сад по први пута добијамо прилику да повежемо снагу и момент, што ће учинити магична формула: KS = Nm * О / 7024, где је О број обртаја мотора изражен у 1/мин.

Због чега нам је све то битно?

Снага мотора, битна је да бисмо знали да ли ће неки аутомобил ићи брзо. Момент нам је потребан да би знали када ће тај аутомобил ићи брзо. Поједноставњено говорећи, што је виши максимални момент који неки мотор развија (при одређеном броју обртаја) то ће аутомобил боље “вући” при нижем броју обртаја јер ће уједно његов мотор моћи остварити већу снагу при нижим обртајима. Кривуља обртног момента и снаге с обзиром на број обртаја мотора (слика 2) веома сликовито описује међузависност ова три елемента.

И за крај, мало прерачунавања за оне који листају британску и/или америчку литературу:

1 КС (ДИН) = 0,9862 hp (US-horspower, према SAE стандарду)

1 Nm (ДИН) = 0,7375 lb – ft (funta * стопа, SАЕ)

****

Дијаграм рада 4-цилиндричног отто-мотора:

– највећа снага 33 kW (45 КС) при 5000 о/мин

– највећи момент 88 Нм при 2800 о/мин

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана