Prva privatna kineska kompanija lansirala satelite u svemir?

Agencije
Prva privatna kineska kompanija lansirala satelite u svemir?

Raketa koju je razvila kineska kompanija iSpejs poletjela je danas u svemir noseći tri minijaturna satelita, što je još jedan veliki korak u sve većoj kineskoj privatnoj industriji svemirskih letova.

Prema izveštajima, raketa “SQX-1Z” je lansirana iz sjeverozapadne Kine. Dva satelita će biti puštena u svemir zbog testova, dok će se treći vratiti u Zemljinu atmosferu i padobranom se spustiti na površinu.


Vjeruje se da je ovo prvi put da je kineska privatna firma poslala satelite u orbitu. Osnovan 2016, iSpejs razvija “visokokvalitetne, jeftine i brzoreagujuće” rakete za proizvođače mikrosatelita, operatere, naučno-istraživačke institute i univerzitete u zemlji i inostranstvu, saopštila je ta kompanija.

Kineski svemirski program je tradicionalno vodila vojska, ali se posljednjih godina pojavio određen broj komercijalnih proizvođača raketa, stvorenih po uzoru na američke privatne firme poput SpejsEksa i Blu oridžina.

Pekinška kompanija UanSpejs tehnolodžis  u maju je postala prva kineska kompanija koja je u svemir poslala raketu, lansiravši svoju prilično skromnu letelicu “OS-X” na probni let koji se završio njenim povratkom u atmosferu i padom na zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana