“Panzerhaubitze PzH 2000” jedna od najboljih haubica na svijetu

Goran Ajder
“Panzerhaubitze PzH 2000” jedna od najboljih haubica na svijetu

Njemačka kroz istoriju pokušava da bude u samom vrhu kada je u pitanju vojna tehnologija. Najveći uspjeh Njemačka je imala za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon rata Njemačka je kapitulacijom dotakla dno u vojnoj tehnologiji i industriji.

 Međutim, nije mnogo trebalo njemačkoj naciji da se podigne iz pepela pa već 60 i 70-tih imaju nekoliko svojih aduta u naoružanju, dok 80-tih godina čak i sa kooperacijom sa drugim državama Nijemci izrađuju neka od respektabilnih oružja kao što je tenk “leopard 2”, borbeni avion “tornado”, višenamjenski helikopter “MBB Bo” kao i dosta drugog oružja velikog i malog. Jačajući svakog dana Njemačka gradi sve novije i bolje oružje.

Jedno od takvih odličnih oružja je i “Panzerhaubitze PzH 2000” - haubica koja je 1996. godine započela razvoj, a uvedena je u operativnu upotrebu njemačke vojske 2006 godine. “PzH 2000” je samohodna gusjeničar haubica koja je izgrađena prvenstveno za potrebe njemačke vojske. “PzH 2000” se svrstava u jednu od najboljih haubica na svjetu. Velika brzina paljbe omogućuje ovoj haubici ispaljivanje tri projektila u roku devet sekundi, 10 projektila za 56 sekundi i može ispaliti od 10 do 13 projektila u minutu.

Ovo su karakteristike najmodernijih haubica današnjice. Glavno oružje na ovoj haubici je moćni top kalibra 155 mm, top koji ima domet do 30 kilometara sa standardnim NATO projektilima kalibra 155 mm ili do 40 kilometara sa odgovarajućim projektilima povećanog dometa. Veća cijev topa na “Panzerhaubitze PzH 2000” koja prelazi prednji dio vozila omogućuje joj dobru mobilnost i pokretljivost po teškom i lošem terenu za razliku od haubica koje imaju kraću cijev kao što je to slučaj kod američke haubice, koja zbog kraće cijevi ima probleme u vidu mobilnosti i pokretljivosti. Automatski punjač projektila omogućuje punjenje pri svim uglovima i položaju kupole haubice.

Punjač ima tri mogućnosti djelovanja 1. ručno punjenje i pražnjenje cijevi topa, 2. poluautomatsko ručno punjenje iz magacina, 3. automatsko punjenje pomoću mehaničkog sistema iz zadnjeg dijela vozila. Da bi efikasnost posade bila još veća i vrijeme za spremnost vatrenog djelovanja kraće oružje je dodatno osigurano sistemom za upravljanje vatre SUP-om.

“Panzerhaubitze PzH 2000” je izuzetno stabilna i precizna prilikom dejstvovanja tako da joj nisu potrebni nikakvi dodatni potpornici ni oslonci, kao što neke haubice upotrebljavaju. Na kupoli haubice nalazi se nosač za montažu mitraljeza koji služi za eventualnu odbranu. Oklop na ovoj haubici urađen je po zapadnim standardima, trap i kupola je zavarene konstrukcije pancirnog čelika. Na “Panzerhaubitze PzH 2000” takođe postoje ploče za zaštitu vozila i posade koje se montiraju na vozilo da bi bezbjednost bila maksimalna u ratnim uslovima, a ploče se lako mogu montirati i demontirati.

Standardna oprema koja je ugrađena radi zaštite na haubici je automatski protivpožarni sistem, nuklearna, biološka i hemijska zaštita NBH sa ventilacijskim sistemom, kao i laki pristup posade izlazu u slučaju evakuacije iz vozila. Motor je smješten u prednjem dijelu vozila dok je posada i kupola smještena u zadnjem dijelu vozila. Jedna od vrlo dobrih rješenja za zaštitu i bezbjednost posade urađena je u vidu pregrade koja odvaja posadu od magacina gdje se nalaze municija.

Vozač ima otvor koji se otvara podižući odozdo a služi mu za jednostavniju vožnju, ispred vozača takođe imaju ugrađena dva periskopa za lakšu vožnju prilikom zatvorenog poklopca. Jedan od periskopa može se zamijeniti noćnim pasivnim periskopom. Na kupoli haubice nalaze se dva otvora za posadu sa lijeve i desne strane. Na samom vrhu kupole ugrađen je i danonoćni panoramski nišan sa laserskim daljinometrom i digitalnim balističkim računarom za automatski osnovni oblik djelovanja, a za ručno upravljanje paljbom ugrađen je nišan za direktno gađanje sa optičko-mehaničkom spravom, sve ovo je urađeno da bi haubica bila što preciznija efikasnija i brža a posada maksimalno rasterećena sa što manje posla.

Proizvedeno je oko 340 komada “Panzerhaubitze PzH” 2000, a pored matične zemlje korisnika Njemačke ova haubica nalazi se u operativnoj upotrebi sljedećih zemalja Grčke, Italije, Holandije, i Hrvatske.

Karakteristike “Panzerhaubitze PzH 2000”

Posada, vozač, nišandžija, komandir, dužina vozila 11.7 m, širina 3.5 m, visina 3.4 m, težina 57 tona, motor MTU 881 Ka-500 987 KS što proizvodi maksimalnu brzinu od 60 km/h, doseg do 420 km, naoružanje glavni top “Rheinmetall L52” kalibra 155 mm, i mitraljez  “Rheinmetall MG3” kalibra 7.62 mm.                         

Goran Ajder, vojni analitičar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana