Otkriveni ostaci dosad nepoznatog dinosaurusa

Otkriveni ostaci dosad nepoznatog dinosaurusa 20.02.2018 13:46 | Agencija

Kairo - Iz Egipta je stigla vijest o otkriću ostataka dosad nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živio prije 100 miliona godina, samo nekoliko dana nakon vijesti o otkriću egipatske grobnice visoke sveštenice stare 4.400 godina.

Krajem mezozoika dugovrati biljojed nastanjivao je oblast, koju je tada prekrivala džungla. Ona se znatno razlikuje od onoga što je dr Hešam Salam sa svojim timom diplomaca zatekao kada je počeo istraživanje područja 2013. godine.

Tim je pažljivo iskopao kosti vilice, nogu i ostale fosile i donio ih u Paleontološki centar za proučavanje kičmenjaka na Univerzitetu u Mansuri, prenio je Glas Amerike.

Pronađeni dio skeleta ukazivao je na sličnost anatomije dinosaurusa sa evropskim džinovima iz istog perioda, što je u suprotnosti sa teorijama da su afrički dinosaurusi bili kompletno izolovani tokom mezozoika. Istraživači se nadaju da se ispod pijeska krije još otkrića.

- Sa sigurnošću možemo reći da je ove dinosauruse nešto lovilo. Kao i u svakom eko-sistemu, ukoliko bismo otišli u džunglu, pronašli bismo lava i žirafu. Znači, pronašli smo žirafu, ali gdje je lav? To je ono što ćemo pokušati da otkrijemo - kaže vođa tima Hešam Salam.

"Žirafa" je nazvana mansurosaurus šahine, po univerzitetu sa kog dolazi istraživački tim i jednom od osnivača paleontološkog odjeljenja.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica