Олуја хара Црвеном планетом, веза прекинута више од мјесец дана...

Агенције
Олуја хара Црвеном планетом, веза прекинута више од мјесец дана...

Огромна олуја која је захватила Марс потрајаће све до септембра, па су научници све више забринути за стање ровера Опортјунити који се посљедњи пут јавио 18. јуна.

Научници и даље ослушкују сигнале са Марса, али све док траје олуја, која ограничава сунчеву свијетлост, његови соларни панели неће моћи да напуне батерије. НАСА је још увијек оптимистична, али је судбина малог ровера и даље непозната.


Опортјунити је на Марсу требало да ради само три мјесеца, али су његову мисију продужили за читавих 15 година, што значи да ради много дуже од пројектованог вијека трајања.

Иако већ 15 година истражује Црвену планету, то истовремено значи да 15 година рада у тежим условима. Актуелна олуја управо спада у најтеже услове.

Такве глобалне олује јављају се једном у шест до осам земаљских година, због чега није било превише прилика за прикупљање података о њима.

Док прашина ове олује онемогућава пуњење батерија, истовремено дјелује и као изолатор који би могао да заштити ровер.

Тешко је и прогнозирати када ће Опортјунити успијети да напуни батерије. Прогнозе су да би пуњење могло да траје недјељама или чак мјесецима након што се прашина слегне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана