Научници на корак од откривања мистерија Сунчевог система

Агенције
Научници на корак од откривања мистерија Сунчевог система

Недавно откривене егзопланете Кеплер - 107б и Кеплер - 107ц могле би да понуде јединствени увид у то како је свијет формиран, будући да имају готово идентичне радијусе - 1,5 и 1,6 као Земљин радијус, али густоће им се више него двоструко разликују.

Нова студија научника из италијанског Националног института за астрофизику (ИНАФ) и Универзитета у у Бристолу испитује егзопланете - Кеплер 107, у покушају да се разумије како планете у истом систему и сличних величина могу имати тако широк распон густоће.

Проучавају их кроз телескоп у шпанској Ла Палми.

Према студији, разлог због којег би двије егзопланете могле бити толико различите у врло компактном систему планета је то што су настале у условима који се веома разликују, или да се нешто драматично догодило након формирања што је драстично промјенило њихову густину. Научници вјерују да је катастрофалан судар одговоран за различите густоће.

Може се догодити да је Кеплер у неком тренутку претрпио катастрофалан судар који је скинуо његов силицијумски омотач, остављајући само 70 одсто гвозденог језгра.

"Сматра се да су велики утицаји имали главну улогу у обликовању нашег садашњег соларног система", објаснила је атрофизичарка и коауторка студије Зое Леинхарт у саопштењу за медије. Она додаје да је и Мјесец највероватније посљедица таквог утицаја, али да до сада нису пронђени никакви докази о огромним утицајима који се догађају у планетарним системима, изван нашег.

"Ако је наша хипотеза тачна, то би повезало општи модел који имамо за формирање нашег Сунчевог система са планетарним системом који се веома разликује од нашег", објаснила је Леинхарт, преноси Спутник.

Поријекло Кеплер - 107ц могло би да помогне у разумијевању мистерија нашег Сунчевог система - на примјер, могло би да пружи објашњење Меркуровог металног језгра које покрива око 85 посто његовог тијела.

Порекло овог језгра је још непознато, али научници сумњају да би велики судар могао бити одговоран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана