Научници из Аустралије детектовали мистериозне сигнале из свемира

Агенције
Научници из Аустралије детектовали мистериозне сигнале из свемира

Користећи радиотелескопе, аустралијски истраживачи открили су снажне таласе познате по називом “радиоексплозије”. Сигнали су готово удвостручени и представљају најближу и најсјајнију брзу експлозију икад откривену, наводи часопис Nature.

Иако су снажни таласи (“брзе радиоексплозије”) уочени још 2007. године, научници су овог пута уочили да је њихов број сада дупло већи.


“Користећи нову технологију доказали смо да брзе радиоексплозије долазе с друге стране универзума, а не из нашег сопственог галактичког суседства”, објаснио је Рајан Шанон, професор са Технолошког универзитета Сњибурне који је водио истраживање.

„Забиљележили смо 20 брзих радио-рафала у једној години, што је готово двоструко више од броја који је забиљежен широм свијета 2007. године”, додао је.

Брза радијска распунућа су честа појава, али се сматра једном од најмистеиознијих у свемиру.

Бљескови невјероватне енергије путују милијардама годиае, а еквиваленти су количини коју Сунце произведе за осамдесет година. Она трају неколико тренутака и долазе из непознатог извора, те их је веома тешко ухватити.

Када је ријеч о настанку и емитовању, Харвардски научници сматрају да би могло да се ради о цурењу из огромних одашиљача са свемирских бродова. Са друге стране, неки стручњаци сугеришу да их емитују интелигентна бића.

Међу многим теоријама, истраживачи наводе да је можда ријеч о случајевима попут црних рупа или густих звијезда које су се судариле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана