НАСА помоћу вулкана жели да охлади Земљу. Шта то значи?

НАСА помоћу вулкана жели да охлади Земљу. Шта то значи? 09.02.2018 23:52 | Агенција

Једна од најконтроверзнијих тема модерне науке поновно се нашла у средишту пажње након недавне масивне ерупције вулкана на Балију.

Прије око 25 година ерупција филипинског вулкана Пинатубо избацила је у атмосферу тоне земље и сумпор-диоксида, и стварањем аеросола проузроковала одбијање дијела Сунчеве свјетлости од тада затамњене атмосфере. Резултат је био вишегодишњи глобални пад температуре.


С обзиром на то да велике ерупције вулкана на природни начин узрокују климатске промјене, Насини научници одлучили су да их проуче путем геоинжењеринга, намерног утицаја на атмосферу са циљем да охладе планету.

Једна од метода укључује дистрибуцију хемикалија сличних онима које избацује вулкан, како би се добио прецизнији увид у хемијски процес стварања аеросола, односно утицања на глобалну температуру. Ту је, такође и проучавање активних вулкана.

"Ово је врло важан део истраживања, ако планирамо да се икада бавимо биоинжењерингом", тврди Алан Робок, научник са Универзитета Рутџерс који се бави симулацијама утицаја ерупција вулкана.

"Чак и ако биоинжењеринг не постоји, врло је важно разумјети како вулкани утичу на климу", додао је.

Истраживање укључује слање балона на велике висине ради сакупљања информација о ерупцијама чим оне почну, а затим и њихово праћење које ће трајати неколико година.

Идеја за овакву врсту истраживања поновно је постала актуелна након почетка ерупције Моунта Агунга у Балију, који је активан од прошлог новембра.

Агунгова посљедња велика ерупција догодила се 1963. Ако се ерупција толико појача да почне да избацује довољно сумпор-диоксида у атмосферу, могли бисмо да осјетимо још једно глобално захлађење. Такође је могуће да ће дође до одређеног оштећења озонског омотача.

Оно што научници желе да открију јесте колико тачно сумпор-диоксида вулкан избаци у првих неколико недјеља, прије него што гас у комбинацији са воденом паром створи рефлективне аеросоле.

НАСА планира да прати и аеросоле, односно утврди до које величине могу да нарасту прије него што се распадну. Већи аеросоли из атмосфере падају раније.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица