NASA je počela do sada najveći “lov” na vanzemaljce VIDEO

NASA je počela do sada najveći “lov” na vanzemaljce VIDEO 07.08.2018 22:15 | Agencije

Teleskop koji je NASA lansirala prije nekoliko mjeseci našao se nedavno između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj Zemlji.

NASA je teleskop lansirala 18. aprila ove godine i to pomoću rakete Spejs Iks, a njime bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek prije nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Mjeseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj planeti.


Ovaj teleskop će u naredne dvije godine da posmatra oko 200.000 zvijezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planeta koje su udaljene i po 200 svjetlosnih godina od Zemlje

Naime, 25. jula, TES (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Mjeseca, kada je počeo da skenira 85 odsto nocćnog neba, odnosno “gleda” udaljene solarne sisteme i “lovi” male, kamenite planete poput Zemlje.

“Znate da ima više planeta od zvijezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svetovima koje ćemo otkriti”, rekao je Pol Herc, direktor astrofizike NASA u saopštenju, govoreći o TES.

Astrofizičarka sa MIT i zamjenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS Sara Siger rekla je za Biznis insajder da možda neće biti potrebno mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve “kandidate”, odnosno planete nalik Zemlji, koje se nalaze izvan Sunčevog sistema.

Sigerova i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svijetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi moglo da se živi.

Istraživanje može da dovede i do prvog pogleda na atmosferu malih, kamenitih vanzemaljskih svijetova i možda, ali samo možda - prvi indirektni dokaz da bi vanzemaljski život mogao da postoji izvan našeg solarnog sistema.

Na mnogo načina, TES je produžetak najvećeg zahvata NASA u potrazi za planetama nalik Zemlji van Sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop.

Kepler je lansiran u martu 2009. i “gledao” je u mali prostor više od tri godine. U dvije višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke - u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta.

Kepler je takođe pronašao oko 50 svijetova veličine Zemlje koji mogu biti nastanjeni. Guglov algoritam veštačke inteligencije je od tada prešao kroz podatke i vjerovatno našao još takvih planeta.

TES će koristiti tehniku da pronađe planete kakve je našao i Kepler, ali će to biti izuzetno moćnija misija. Ako je Keplerov prostor za pretragu bio poput eksplozije, onda će TES-ov biti eksplozivna granata ili bomba.

TES će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom Spejs Iks.

“TES će otkriti hiljade planeta”, objašnjeno je na veb-stranici na kojoj je predstavljen ovaj projekat.

Istraživači koji rade na TES-u očekuju da otkriju najmanje 50 kamenih svijetova veličine Zemlje koje bi naučnici trebalo da istraže - što je dvostruko više nego što je Kepler pronašao.

Međutim, TESS će vjerovatno naći mnogo više od toga, jer gleda više zvijezda (i Kepler se suprotstavio predviđanjima svojih stvaraoca).

“Pronalaženje kandidata za planete je samo prvi korak u dugotrajnom procesu praćenja diskriminacije između stvarnih planeta”, rekla je Siger.

Kada se otkrića do kojih bude došao TESS potvrde to će biti od vitalnog značaja za naredni najmoćniji i najveći teleskop koji će NASA pokrenuti marta naredne godine.

Naime, NASA bi trebalo marta 2021. godine da lansira najveći teleskop na svijetu “Džejms Veb” koji će raditi na temperatiuri od minus 233 stepena Celzijusa i čiji će takođe zadatak da bude pronalaženje života u svemiru.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica