London počinje da radi na sopstvenom navigacionom sistemu

Srna
London počinje da radi na sopstvenom navigacionom sistemu

London - Velika Britanija počinje da radi na sopstvenom satelitskom navigacionom sistemu koji će biti konkurent EU projektu “Galileo”, s obzirom da bi pristup Londona osjetljivim bezbjednosnim informacijama mogao da bude ograničen nakon Bregzita.

Britanski dnevnik “Sandej telegraf” podsjeća da je projekat “Galileo” vrijedan deset milijardi evra i da je konkurent američkom Globalnom pozicionom sistemu.


Prema pisanju lista, britanski ministar finansija Filip Hamond odobrio je stotinu milion funti za istraživanje satelitskog sistema poslije Bregzita i to će zvanično biti saopšteno naredne sedmice.

Evropska komisija je počela da isključuje Britaniju i njene kompanije iz osjetljivog rada na “Galileu” pošto ta zemlja treba da izađe iz članstva EU za sedam mjeseci.

“Galileo” je naručen 2003. godine i treba da bude završen do 2020. godine. Prema ocijeni jednog od stručnjaka Britaniji će trebati oko tri milijarde funti za gradnju sopstvenog konkurentnog sistema.

EU je saopštila da će nakon što satelit bude operativan Britaniji biti dozvoljena upotreba otvorenog signala, ali britanskoj vojsci neće biti odobren pristup šifrovanoj verziji “Galilea”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana