Лондон почиње да ради на сопственом навигационом систему

Срна
Лондон почиње да ради на сопственом навигационом систему

Лондон - Велика Британија почиње да ради на сопственом сателитском навигационом систему који ће бити конкурент ЕУ пројекту “Галилео”, с обзиром да би приступ Лондона осјетљивим безбједносним информацијама могао да буде ограничен након Брегзита.

Британски дневник “Сандеј телеграф” подсјећа да је пројекат “Галилео” вриједан десет милијарди евра и да је конкурент америчком Глобалном позиционом систему.


Према писању листа, британски министар финансија Филип Хамонд одобрио је стотину милион фунти за истраживање сателитског система послије Брегзита и то ће званично бити саопштено наредне седмице.

Европска комисија је почела да искључује Британију и њене компаније из осјетљивог рада на “Галилеу” пошто та земља треба да изађе из чланства ЕУ за седам мјесеци.

“Галилео” је наручен 2003. године и треба да буде завршен до 2020. године. Према оцијени једног од стручњака Британији ће требати око три милијарде фунти за градњу сопственог конкурентног система.

ЕУ је саопштила да ће након што сателит буде оперативан Британији бити дозвољена употреба отвореног сигнала, али британској војсци неће бити одобрен приступ шифрованој верзији “Галилеа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана