Илон Маск не стаје: Који су даљи планови ScpaceX-а у 2018.? VIDEO

Агенције
Илон Маск не стаје: Који су даљи планови ScpaceX-а у 2018.? VIDEO

Још лансирања, јаче ракете и још већи изазови....

Након успјешног лансирања „фалкон хеви" ракете и Тесла аутомобила који тренутно лебди свемиром, многи се питају шта је слиједеће за ScpaceX, односно власника компаније Илона Маска?

Слиједеће лансирање „фалкон хеви" ракете догодиће се тек за „три до шест мјесеци", рекао је за „Верге" Илон Маск, а лансирање зависи од двије ствари – брзине којом компанија може да произведе средишњи дио ракете и потражња корисника. Спољни потискивачи су једноставни за производњу јер су прављени за Falcon 9 само са причвршћеним носачима. Средишње језгро „фалкон хевија" користи исте моторе као и „фалкон 9", али остатак металне цијеви, познат као ракетни ваздушни оквир, мора бити надограђен за сваки нови лет. Маск зато истиче да је број лансирања „условљен брзином производње ваздушног централног језгра".

Неколико лансирања је заказано за 2018. годину, а нека од њих су лансирање комуникационог сателита Саудијске Арабије и тестирање превожења терета за америчку војску. Чињеница да „фалкон хеви" може да лансира терет директно до Плутона и даље, чак и без стајања је запањујућа.

"Сјајна ствар око ’фалкона хеви’ је та што подиже љествицу у преносу терета. Може да лансира двоструко тежи терет од свих осталих ракета на свијету. Може да стигне до Плутона и даље, без заустављања", истиче.

У међувремену, компанија ће такође радити на рјешавању проблема око слијетања треће ракете. Маск каже да треба да се поправе „најмања два од три језгра" на свакој летјелици, док би опоравак све три био идеалан. Каже да ScpaceX има сјајан увид у то шта је пошло по злу са трећим слијетањем. Ракети су потребна три од девет мотора да би слетјела, а само један се упалио. Од тог проблема ће почети.

Слиједећи „фалкон хеви" неће поновно користити ниједан од главних дијелова који су преживјели лет. Два бочна потискивача су „пензионисана", а свакако су старија верзија дизајна „фалкона 9", па компанија жели да их модернизује. То значи да ће наредно лансирање имати потпуно ново централно језгро и два нова потискивача. Оно што би поново могли да искористе јесу кружни комади метала на врху сваке ракете који их сигурно усмјеравају ка Земљи. Потребно је много времена да би се прозвеле, посебно зато што су од титана.

"Титанске плоче су ужасно скупе. Јако сам срећан што смо успјели да их опоравимо. То ми је било најважније", нагласио је Маск.

Маск је такође истакао да се нада да ће први лет „фалкона хеви" инспирисати конкуренцију како би почело међународно такмичење.

„Мислим да ће то охрабрити друге земље и компаније да кажу да су веће и боље и да такмичење почне. Желимо нову трку у свемиру. Трке су узбудљиве!"

Space X планира да превози и људе у свемирском броду који би се налазио на врху „фалкона 9", а својевремено је Маск рекао како ће све ресурсе уложити у овај пројекат, тачније израду „биг фалкон хевија". За сада Маск предвиђа да ће тестови за нову ракету почети слиједеће године у Браунсвилу у Тексасу, а да ће за три до четири године моћи да лансирају тест летове око Земље.

"Видјећемо како то иде. Ако буде дуже него што очекујемо онда ћемо се вратити на идеју слања Crew Dragina на ’фалкон хевију’ око Мјесеца и можда пробати неке друге ствари са посадом на ’фалкон хевију’", каже.

Када је Space X у питању, једно је сигурно – неки, а можда и сви планови Илона Маска ће се промjенити. Осим што је Илон Маск познат по томе што не поштује рокове, познат је по томе што исциjепа све своје планове и крене испочетка. А из читавог тог процеса обично резултира нешто спектакуларно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана