Гени откривају вријеме смрти

Агенција
Гени откривају вријеме смрти

Генетски сат који почиње да куца након што неко премине могао би у будућности форензичким тимовима да буде од велике помоћи у утврђивању тачног времена смрти.

Тренутно се као показатељ користи мјерење температуре тијела, која на сваких сат времена опадне за 1,5 степени Целзијусових.


На вријеме смрти упућује и ригор мортис (мртвачка укоченост), као и присуство инсеката у близини тијела.

Ипак, нова метода нуди знатно једноставнији начин за утврђивање тренутка смрти, и то само у року од сат времена од проналаска тијела, преноси Дејли мејл.

Научници су открили "каскаду" генетских промјена које се дешавају када особа умре, а које воде ка смрти свих ћелија и гашењу имунолошког система.

Најјаснији резултати добијају се из коже, штитасте жлијезде, поткожне масти и плућа, с обзиром на то да након смрти гени више не играју улогу у покретању процеса који утичу на преношење кисеоника из плућа у преостали дио организма.

Истраживачи, који су проучили гене 129 мртвих особа, кажу да су захваљујући новој методи до откривања времена смрти долазили у просјеку за 63,75 минута.

Ипак, истраживачи на челу са Центром за регулацију генске експресије у Барселони, наводе да ова метода није доказано ефикасна 24 сата након смрти, и касније.

Најочигледније промјене у генској експресији одвијају се седам до 14 сати након смрти, каже доктор Педро Фереира са Универзитета у Порту у Португалу.

Генска експресија представља процес у оквиру којег се инструкције у нашим генима претварају у финални производ, попут протеина.

Научници су идентификовали 187 гена који играју важну улогу након смрти, укључујући гене ХБА1 и ХБА2, задужене за процесе преношења кисеоника из плућа у остатак тијела, и промјену у њиховом понашању када особа престане да дише.

Док се, на примјер, одмах након смрти слезина или мали мозак скоро не мијењају, у мишићима и дебелом цријеву долази до великих промјена.

Нова генетска метода омогућава утврђивање времена смрти проучавањем одређених врста ткива, што значи да је оно могуће чак и када се пронађу само остаци тијела, а не цијело тијело.

Истраживање је објављено у магазину "Нејчер комјуникејшенс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана