Detektovan prvi marsotres

Srna
Detektovan prvi marsotres

San Francisko - Robotska sonda američke Nase "Insajt" detektovala je "marsotres", što je prva ovakva pojava izmjerena na nekoj drugoj planeti, saopšteno je iz naučne istraživačke laboratorije u Kaliforniji.

Otkriće je uslijedilo skoro pet mjeseci nakon što se "Insajt", prvi svemirski brod dizajniran specifično za proučavanje unutrašnjosti dalekih svjetova, spustio na površinu Marsa i počeo svoju seizmološku misiju. Tiha tutnjava koju su detektovali naučnici vjerovatno je bio potres koji bi na Zemlji imao snagu 2,5 stepena. Događaj je detektovan 6. aprila, što je bio 128. dan robotske sonde na Marsu.

Potres je izmjerio uređaj francuske proizvodnje, koji je dovoljno osjetljiv da izmjeri sezmički talas veličine pola prečnika atoma vodonika.

"Do sada smo sakupljali pozadinsku buku, ali ovo je prvi događaj koji zvanično otvara novo polje: marsovsku seizmologiju", izjavio je glavni istraživač u programu "Insajt" Brus Banert.

Naučnici i dalje proučavaju podatke da bi izvukli zaključke o preciznom uzroku signala, ali se čini da je on stigao iz unutrašnjosti planete i da nije posljedica djelovanja vjetra na površini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana