Стиже нови УСБ стандард?

Агенције
Стиже нови УСБ стандард?

На пољу УСБ конекције и генералног преноса података констатно долази до промјена у виду побољшања и повећања брзине конекције, а изгледа да тај напредак иде толико брзо да нема много времена да се размишља о терминологији.

Најновији УСБ стандард ће носити назив УСБ 3.2 и његова најјача страна је то да ће носити дупло већу брзину преноса података него претходници, прије свега мислимо на 3.1.

До конфузије долази због тога што нови стандард није једна генерација већ три, које носе два различита назива. Прво имамо УСБ 3.2 прве генерације са брзином од 5Gbps, која ве постоји код УСБ 3.0 и 3.1 стандарда, затим другу генерацију са 10Gbps протока, исто као и УСБ 3.1 друге генерације. На крају са револуционарним протоком од 20Gbps имамо УСБ 3.2 2×2 генерације. Наравно ту су и алтернативни називи за све ове три нове генерације - SuperSpeed Plus, Enhanced SuperSpeed и SuperSpeed+, преноси Play. Како бисмо избjегли даљу конфузију најбитније је рећи да право побољшање у виду дупле брзине протока доноси та 2×2 генерација новог стандарда, али и да је реч о теоретских 20Gbps, док је у пракси то другачије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана