Овај Android је најкоришћенији мобилни оперативни систем

Глас Српске
Овај Android је најкоришћенији мобилни оперативни систем

Android 7.0 Nougat званично је постао најкориштенији мобилни оперативни систем на свијету, који се налази на укупно 28,5 одсто свих мобилних уређаја који користе ту платформу. Тај број, међутим, далеко је мањи у односу на 65 одсто уређаја које покреће најновији iOS 11.

На другом месту међу Android оперативним системима налази се верзија Marshmallow, из 2015. године, коју још користи 28,1 одсто мобилних уређаја, наводи се у анализи Googleвог портала Developer.


Посљедња верзија Androidа - Oreo, лансирана прошле јесени, налази се на само 1,1 одсто уређаја, што овај оперативни систем поставља на шесто мjесто најупотребљаванијих мобилних софтвера.

Многи Android уређаји су увијек патили од фрагментације због ажурирања софтвера, због чега многи уређаји најчешће користе ону верзију Androidа коју је била инсталирана још када је уређај купљен.

Nougat у поређењу са Appelовим iOS-ом, има отприлике исти број корисника. Оперативни систем iOS 10, објављен отприлике у исто вријеме када и Nougat, користи се на 28 одсто мобилних уређаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана