Фејсбук први пут објављује упутство о забрањеном садржају

Агенције
Фејсбук први пут објављује упутство о забрањеном садржају

Фејсбук ће данас први пут објавити детаљна упутства о томе шта није прикладно за објављивање на тој друштвеној мрежи, и то на 27 страна.

Забрањено је, поред осталог, изношење кредибилних насилних пријетњи или аката сексуалног насиља; промовисање тероризма или криволова угрожених врста; покушаји да се купи марихуана, прода ватрено оружје или продају лијекови који се добијају на рецепт; постављање упутстава за самоповређивање; приказивање малољетника у сексуалном контексту; и "чињење више убистава на више мјеста или у различито вријеме".

Већина тих ствари је већ забрањена на Фејсбуку, у оквиру "стандарда заједнице", али они су прилично широко дефинисани. Данашња упутства ће ићи у детаље.

Измјене и допуне стандарда ће пратити правила којих се 7.600 модератора придржава приликом прегледа сумњивих постова и одлучивања да ли да их уклоне с друштвене мреже, а у неким случајевима и позову полицију.

Стандарди се неће много промјенити али ће бити разрађени. Тако ће фотографије голих груди у неким случајевима бити прихватљиве, попут дојења или на сликама, али у другим ситуацијама не.

У документу се детаљно наводи шта се сматра сексуалним искоришћавањем одраслих или дјеце али се и оставља простор за даље пооштравање критеријума, ако се за то укаже потреба.

Будући да Фејсбук у свом сервису не дозвољава серијска убиства, нови стандарди дефинишу тај термин. Под њега потпада свако ко је починио два или више убистава у "већем броју случајева или мјеста". Једно убиство није повод за брисање нечијег налога.

Само читање упутстава даје идеју о тежини посла модератора Фејсбука, пише Асошиејтед прес.

Они морају да читају и гледају сумљиви материјал сваке врсте и онда донесу, понекад и тешке, одлуке - на примјер, да ли неки снимак представља поремећаје исхране у добром свијетлу или само покушава да помогне људима. Или, гдје је граница између шале и узнемиравања, размишљања и директне претње...

Модератори раде на 40 језика. Циљ Фејсбука је да се одлука о упитном садржају донесе за највише 24 сата, иако компанија тврди да не намеће квоте ни временска ограничења модераторима.

Фејсбук је током времена правио неке веома видљиве грешке. На примјер, групе за људска права тврде да Фејсбук није адекватно реаговао на говор мржње и подстрекивање на насиље према муслиманима у Мјанмару.

Компанија се повукла након што је 2016. уклонила легендарну фотографију Асошиејтед преса из 1972, на којој гола дјевојчица вришти док бијежи од напада напалмом у Вијетнаму. Најприје су тврдили да не могу правити изузетке у вези са сликама голе дјеце али су се ускоро предомислили и навели да фотографија има "глобални значај".

Постоје и друге "сиве зоне", на примјер шта се тачно сматра политичким протестом? Како знати да ли је особа на некој фотографији сагласна с њеним објављивањем на Фејсбуку?

Моника Бикерт из Фејсбука тврди да је то питање главни разлог за забрану приказивања голотиње, јер је "тешко одредити пристанак и старост". Чак и ако је је особа пристала на снимање или фотографисање, не значи да је пристала и да се њене голе слике нађу на друштвеним мрежама.

За уклањање садржаја који крши прописе, Фејсбук користи комбинацију људских модератора и вјештачке интелигенције (АИ). Међутим, АИ алати нису ни близу довољно развијени да би могли да уоче суптилне разлике у контексту и историји, а поготово не хумор и сатиру, што би им омогућило да доносе одлуке подједнако прецизне као људске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана