Facebook промjеном News Feedа допринео јачању лажних вијести

klix.ba
Facebook промjеном News Feedа допринео јачању лажних вијести

Увођењем промјена у начину функционисања News Feedа, које се односе на мање истицање постова компанија, робних марки и медија, а више објаве родбине и пријатеља, Facebook је допринио јачању лажних вијести, али и паду популарности разних компанија, извјештава "Њујорк тајмс".

Популарна друштвена мрежа у посљедњих неколико дана тестира нове опције, а корисници у бројним земљама попут Словачке, Србије, Шри Ланке, Камбоџе, Боливије и Гватемале наводно се жале на убрзано дијељење лажних вијести.

На примјер, полиција у Словачкој реаговала је након што је велики број Facebook корисника подијелио лажну вијест о муслиману који је наводно упозорио јавност у овој земљи како планира да изведе терористички напад. Међутим, након реакције полиције и других безбједносних органа, вијест се на Facebookу више није појављивала у News Feedу.

Осим ширења лажних вијести, издавачи у земљама у којима Facebook тестира нове опције кажу да је опала посећеност на њиховим страницама услијед нових промена, пише Њујорк тајмс. Facebook није детаљно назначио кад ће завршити тестирање.

Уредник портала Pagina Siete из Боливије, чија половина посећености зависи од Facebookа, изјавио је да је укупна посећеност овог портала опала за 20 одсто након промgена у начину функционисања News Feedа. Уредник најчитанијег портала у Камбоџи истакао је да су читаоци у овој земљи помислили да овај портал више не пише о политици због непојављивања таквих вијести у News Feedу.

Facebook је у изјави за Њујорк тајмс навео да озбиљно схвата своју улогу глобалне платформе за информисање.

"Имамо одговорност према људима који читају, гледају и деле вијести на Facebookу и сваки тест обављамо с том одговорношћу", изјавио је Адам Мосери, шеф Facebook News Feedа.

Подсјећамо, Facebook је у протеклом периоду трпио критике због утицаја пропаганде и лажних вијести приликом избора у Америци. Компанија стога увођењем нових промена жели да нагласи садржаје који подстичу разговор међу члановима породице и пријатељима, а не промоцију постова компанија, брендова и медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана