Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike maloletnicama?

 Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike maloletnicama? 06.03.2018 22:39 | Srna

Društvena mreža Facebook priznaje da je pitanje da li bi odraslima trebalo da bude dozvoljeno da traže slike četranestogodišnjim djevojčicama u njihovoj anketi bila greška.

U nedjelju društvena mreža je sprovela istraživanje u kojem je testirala ispitanike šta misle o politici sajta.


"Postoji mnogo vrsta ponašanja na Fejsbuku. Ako zamislite idealan svijet u kojem možete sami da određujete politiku sajta, da li biste podnijeli slijedeću situaciju: privatna poruka u kojoj odrasli muškarac traži četrnaestogodišnjakinji seksualne fotografije".

Ispitanici su mogli da izberu jednu od nekoliko opcija za odgovor od "Ovakav sadržaj ne bi smio da bude dozvoljen na Fejsbuku i niko ne bi trebalo da ga vidi" do "Ovakav sadržaj bi trebalo da bude dozvoljen na Fejsbuku i ne bi mi smetalo da ga vidim".

U drugom dijelu nalazilo se pitanje ko bi trebalo da odlučuje o tome? Odgovori su uključivali "korisnike Fejsbuka koji bi donijeli pravila glasanjem i javili mreži" do toga da samo i isključivo Facebook treba da donosi takva pravila.

Nijedan odgovor nije dozvolio korisnicima da izberu zakon o zaštiti djece.

"Ovo je glupa i neodgovorna anketa. Osim što je protivzakonita, potpuno je pogrešna i sugeriše na eksploataciju djece. Ne mogu da vjerujem da su nadležni u Fejsbuku dozvolili da njihova platforma toleriše ovako nešto", rekla je Ivet Koper, direktorka Home Affairs Select Committee.

Grešku je priznao Gaj Rosen, potpresjednik produkcijskog dijela na Fejsbuku.

"Ankete objavljujemo da bismo razumjeli kakvu politiku žele naši korisnici. Ovakva aktivnost je bila greška i uvijek će biti u potpunosti neprihvatljiva na Fejsbuku. Redovno sarađujemo sa vlastima ako identifikujemo pedofile. Stoga ovo pitanje nije smjelo da bude dio ankete", rekao je on.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica