Звук астечеке “пиштаљке смрти” леди крв у жилама VIDEO

Агенције
Звук астечеке “пиштаљке смрти” леди крв у жилама VIDEO

Астечка пиштаљка у облику људске лобање је у своје вријеме вјероватно имала важну функцију, али још увијек није тачно познато чему је заправо служила.

Током ископавања древног храма у склопу рушевина астечког града државе Тлателолко, археолози су 1999. године открили 500 година стар костур сахрањен са два мистериозна предмета у рукама.


Симболика тих инструмената им је била непозната, али је једна ствар била сигурна - стварале су језив звук, пише IFL Science.

Још неколико оваквих “пиштаљки смрти” пронађено је на другим археолошким налазиштима широм Средње Америке, и све се повезују са астечком културом. Први их је описао историчар Хозе Луис Франко 1971. године.

Међутим, ни једна до сада није била ископана поред људских остатака, који би можда могли да разјасне сврху овог чудног инструмента. Ови предмети су деценијама сматрани обичним куриозитетима, па су неријетко остајали у депоима музеја због претопставке да се ради о одбаченим играчкама, а не о важним духовним реликвијама.

Међутим, откриће у Тлателолкоу је то промијенило и покренуло серију истраживања која још увијек трају. Проучавање откривеног скелета открило је да се ради о 20-годишњем мушкарцу коме је у жртвеном обреду одрубљена глава. Он је сахрањен испред храма посвећеног Ехекатлу, богу ветра и кише.

На основу те нове информације антрополози су закључили да је овај пискутави дувачки инструмент можда требало да имитира завијање вјетра у част божанства, и да тако помогне жртвованом да нађе пут у загробни живот и слави бога смрти Миктлантекутла.

Такође, претпоставља се да се можда користио и током битака, да би се њиме мотивисали сопствени и плашили непријатељски војници. То, очигледно, још увијек није сасвим разјашњено.

Ипак, сада је барем познато како настаје изузетно узнемирујући звук пиштаљке. Експерименти рађени помоћу реплика су показали да овај двокоморни инструмент ствара вишеструке вездушне струје, које се затим међусобно сударају и стварају веом драматичан звук.

Музичар Хавијер Куихас Ихајотл је својим наступима допринио да шира јавност упозна “пиштаљку смрти”, а једну је чак поклонио Мелу Гибсону као реквизит за његов филм “Апокалипто”.

Од тада су пиштаљке постале популаран сувенир за туристе, који се продаје на бројним астечким културно-историјским туристичким локацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана