Šta sa VHS kasetama i flopi disketama?

O2
Šta sa VHS kasetama i flopi disketama?

Mnogi još po prašnjavim podrumima čuvaju stare VHS i audio kasete ili flopi diskete. Šta se može uraditi sa takvim formatima i kako da sadržaj sa njih ipak sačuvate?

Formati kakvi su bili flopi diskete, VHS kasete ili superosmice odavno se ne koriste, a mlađe generacije ih se jedva i sjećaju. Na pitanje "da li znaš šta je VHS" jedan od mlađih stanovnika Beograda odgovara odrično, ali drugi ipak dodaje: "Naravno da znam, imam punu kuću".


Ipak, postoje mjesta na kojima rariteti još žive i tamo možete otići kada snimke sa svojih kaseta želite da prebacite na novije formate.

"Donose nam sve vrste starih kaseta koje postoje, a na njima su uglavnom svadbe, rođendani, krštenja...", navodi Lenka Kulin iz firme "Foto imidž".

A kako se tačno čuva sadržaj sa kasete?

"Sve ide preko računara. Povežu se video-rekorder i DVD i sve ide preko posebnog kompjuterskog programa. Inače, sve se prebacuje u realnom vremenu - ako kaseta traje dva sata, dva sata traje i prebacivanje", kaže Andrijana Vujanović iz "Foto imidža".

Da su ovakvi formati na našim prostorima ipak zaboravljeni, govori i činjenica da ih čak ni u video-klubovima odavno nema.

"Prestali smo neke 2006. da radimo sa VHS kasetama. Do tada smo radili na tome da se otarasimo nekih viškova, pa smo donirali i neke video-rekordere, delili kasete... To je bilo uglavnom za neke bolnice", ističe menadžerka video-kluba "Žabac" Stana Milovanović.

Ipak, nisu svi formati potpuno zaboravljeni – sve su češće prodavnice sa novim vinil pločama, dok pojedini sajtovi nude i više stotina oglasa za prodaju starih, krckavih nosača zvuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana