Соларна олуја “спржиће” комуникације

Агенције
Соларна олуја “спржиће” комуникације

Лондон - Британски научници упозоравају да Земљи пријети екстремна соларна олуја, као она 1859. године, која би могла да “спржи” електричну мрежу и уништи комуникационе системе широм свијета. Они наводе да се више не ради о томе да ли нам овакав сценарио пријети, већ када.

Из Националног метеоролошког сервиса Велике Британије наводе да су екстремне временске неприлике већ проузроковале велику штету, па да је тако геомагнетска олуја оставила шест милиона људи без струје 1989. године, а астронаути на летјелици “Аполо” успјели су да избјегну свемирско зрачење, док су на Међународној свемирској станици 2003. морали да потраже заклон од соларне бакље.

Соларне олује, односно огромне количине радиоактивних честица са Сунца, представљају велику пријетњу бројним инфраструктурним системима, а управо су оне у фокусу нове европске свемирске мисије и летјелице “Солар орбитер” која ће се приближити Сунцу.

Кетрин Барнет из Националног метеоролошког сервиса Велике Британије рекла је да ће тај сателит помоћи у припреми за будуће олује, а највећа која је икад забиљежена је она 1859. године.

Та највећа соларна олуја, названа “Карингтон”, из погона је “избацила” телеграфски систем у САД, али и изазвала пожаре у бројним канцеларијама. Ако се таква олуја понови, глобална технолошка инфраструктура би могла у потпуности да стане, преноси “Дејли мејл”.

Барнет је додала да научници мисле да се овакви велики соларни феномени понављају једном у 100 или 200 година и да је само питање када ће на ред доћи сљедећи, а не више да ли ће се уопште и десити.

Солар орбитер приближиће се Сунцу ближе од било које до сада летјелице, а биће и први који ће да проучава поларна подручја на Сунцу, која је тешко видјети са Земље.

Током неколико дана моћи ће потпуно да прати путању Сунца, па ће научници и први пут имати прилику да прате формирање соларне олује током неколико дана.

Провјере сателита

Сателит “Солар орбитер” тренутно је у рукама британских научника који раде посљедње провјере прије него што летјелицу пошаљу у Њемачку, гдје ће је тестирати наредних годину дана. План је да је према Сунцу пошаљу 2020. године.

Он би требало прво да направи детаљну анализу Сунца и унутрашње хелиосфере, како би научници боље разумјели и покушали да предвиде понашање “наше звијезде”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана