Шест најгорих ствари које можете да урадите након јела

Агенција
Шест најгорих ствари које можете да урадите након јела

Луди често имају нездраве навике којом несвесно нарушавају своје здравље, чак и ако се правилно хране. Здрава прехрана кључ је здравог живота, али само онда када је прате и здраве навике.

Зато немојте да и даље да грешите ако сте након оброка навикли да радите ово:


1. Једете воће

Ако је воће дио оброка, тада ће вам његови угљени хидрати, влакна, витамини и ензими добро доћи. Али, ако пожелите да га једете пуног стомака, организам ће га много теже сварити.

2. Пијете чај

Танини из чаја ометају апсорпцију гвожђа у организму, чиме спречавају његову максималну искористивост, а могу да утичу и на пад нивоа тог важног минерала. Упркос здравој исхрани, ова лоша навика може вас коштати лагане анемије чији су симптоми умор, слабост, вртоглавице и лошија циркулација.

3. Пијете сок, нарочито газирани

Иако многи мисле да ће им мало мехурића растеретити желудац након обилног јела - чињеница је да ће течност разблажити желудачне сокове и самим тиме успорити варење. Стручњаци заправо кажу да је након јела најбоље сачекати с конзумирањем било какве течности.

4. Запалите цигарету

Пушење никако не може да се сврста у здраву навику, а нарочито не када се цигарета запали одмах након јела. Ова навика одузима организму важну количину кисеоника који је неопходан за правилно варење хране, а тело тада апсорбује много више канцерогених материја из дима цигарете.

5. Туширате се

Ако вам се жури, па након оброка планирате брзи туш прије изласка, размислите мало о томе. Док се туширамо у топлој води, температура тела благо расте, па наш организам добија сигнале да мало више крви шаље према кожи, а не према желуцу којем је квалитетан доток крви потребан за боље варење.

6. Одлазите на спавање

Ако још не знате зашто није добро умирити свој организам након јела, сјетите се да је појединим врстама намирница потребно мало више активности и времена да се разгради. Спавањем ћете само још више успорити тај процес, а није искључено да ћете се можда пробудити са горушицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана