Сат апокалипсе и даље откуцава два минута до поноћи

Глас Српске
Сат апокалипсе и даље откуцава два минута до поноћи

Сат апокалипсе који симболизује неминовност глобалне катаклизме, остаје на два минута до поноћи углавном због употребе информација као оружја за слабљење демократије у свету, саопштили су амерички научници који сваке године прилагођавају казаљке у складу са дешавањима у свијету.

Казаљка сата се налази два минута до поноћи као и 1953. године када су САД и Совјетски савез тестирали хидрогенску бомбу, наводи се у извјештају Билтена нуклеарних научника.

Казаљка је на истом мјесту као и прошле године али то није знак стабилности, рекла је чланица БСА Рејчел Бронсон.

Према њеним ријечима, због ризика од нуклеарног рата, климатских промена и ширења “лажних вијести” као оружја дестабилизације, свијет је ушао у фазу који научници зову “нови абнормални период”.

Бивши гувернер Калифорније Џери Браун који је такође члан БСА, оцијенио је да свјетски руководиоци не чине довољно како би се смањила опасност од избијања нуклеарног рата.

“Заслепљеност и глупост политичара и њихових савјетника је заиста нешто шокантно у односу на опасност од нуклеарне катастрофе. Ми смо као путници Титаника. Не видимо ледени брег пред нама, али зато уживамо у добром јелу и музици”, рекао је Браун.

Сат апокалипсе или судњег дана је настао убрзо након почетка Хладног рата и редовно га од 1947. године ажурирају научници БСА, са Универзитета у Чикагу. Поноћ представља смак свијета.

Научници користе аналогију пребројавања времена до поноћи како би упозорили на опасност од нуклеарних, еколошких и технолошких претњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана