Rijetka sirovina - Crna Gora je ima jedina na svijetu

Agencije
Rijetka sirovina - Crna Gora je ima jedina na svijetu

Najperspektivnije područje za naftno nalazište u Crnoj Gori je, pored Ulcinja i Boke Kotorske, i Zetsko skadarska ravnica.

Potencijal postoji i u sjevernom dijelu, smatra naučni savjetnik u penziji Dušan Dragović.

U razgovoru za Dnevne novine Dragović, koji iza sebe ima 60 godina dugu istraživačku karijeru iz oblasti geologije, je naveo da je oblast kod Skadarskog jezera, tačnije zetska ravnica perspektivna, jer su sedimenti na tom području, koji mogu nositi naftu, debeli deset kilometara, prenosi Portalanalitika.

„Perspektivnost se ne gleda da li ima nafte, već po sadržaju i sastavu stijena u kojima se javlja. Geofizičkim metodama se utvrđuje da li u dubini postoje stijene koje su povoljne da nose tu rudu i moraju da imaju šupljine. To su pijesak, krečnjaci koji su izlomljeni i šupljikavi da bi se nafta tu nakupila”, objasnio je Dragović.

Prema njegovim riječima, istraživanja se sprovode da se utvrde stene koje mogu nositi naftu, a tek kad uslijede velika, dubinska bušenja utvrdi se da li ima tog energenta.

Nafta u Crnoj Gori se, kako je kazao, može kriti na dubinama od dvije do tri hiljade metara, ali ne i pliće.

„Među rudama koje treba eksploatisati, dati na koncesiju i prodavati je betonit, koji se nalazi iznad Petrovca, a ima ga i kod Šavnika, kao i barit u Pljevljima u planini Kovač, koji služi za raketnu tehniku”, obrazložio je Dragović.

Bijeli boksit, kako je kazao, je rijetka sirovina i jedino je u svijetu ima u Crnoj Gori, dok najveći izvozni potencijal ima crveni boksit koji je najkvalitetniji na području nikšićke Župe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana